Соціальна і професійна адаптація українських медиків у Чеській Республіці - Тишкевич, Сергій Сергійович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті комплексно проаналізовано специфіку становища, адаптації та умов працевлаштування українських медичних працівників у Чеській Республіці в контексті масштабної вимушеної міграції, спричиненої російсько-українською війною. Визначено демографічні параметри української спільноти в країні та обґрунтовано зростання її чисельності після 24 лютого 2022 р. Охарактеризовано роль медиків-біженців як вагомого кадрового ресурсу для подолання дефіциту фахівців у чеській системі охорони здоров'я, особливо на рівні регіональних лікарень та педіатричних відділень. Особливу увагу приділено нормативно-правовому регулюванню інтеграційного процесу. На основі аналізу Закону ЧР № 95/2004 Sb детально висвітлено багатоетапну процедуру верифікації дипломів, що включає нострифікацію та складання комплексного апробаційного іспиту. Окреслено структуру іспиту, обмеження кількості спроб та фінансові аспекти його проходження. На основі статистичних даних оцінено динаміку залучення українських лікарів загальної практики, стоматологів і фармацевтів до медичної системи Чехії. Виявлено ключові деструктивні чинники та бар'єри на шляху до проходження апробації, серед яких найскладнішими є мовний бар'єр, засвоєння специфічної медичної термінології, висока вартість іспитів та необхідність поєднувати підготовку з некваліфікованою працею задля забезпечення життєдіяльності. Досліджено адаптаційні заходи, зокрема безкоштовні мовні й підготовчі курси, вебкасти, програми психосоціальної підтримки, а також успішні ініціативи (проєкт «Україна» для медиків-практикантів). Доведено, що професійна реалізація українських лікарів є важливим індикатором їх соціальної інтеграції та чинником зміцнення міждержавних зв'язків.