Від руїни до голосу: архітектура української опери в контексті культурного відновлення та філософії межових ситуацій - Васалатій, Максим; Никитченко, Олена; Себов, Дмитро (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті досліджено архітектуру української опери в контексті культурного відновлення суспільства та філософії межових ситуацій. Актуальність роботи зумовлена необхідністю осмислення трансформацій культурного простору України в умовах російсько-української війни, руйнуванням об’єктів культурної спадщини та пошуком нових моделей збереження національної ідентичності. Методологія. Теоретичною основою дослідження виступають концепція межових ситуацій Карла Ясперса, сучасні підходи у філософії культури, оперології та архітектурній теорії. Застосовано філософсько-герменевтичний, феноменологічний, культурологічний, порівняльно-аналітичний методи та метод філософської реконструкції. Результати. Обґрунтовано, що в умовах війни українська опера набуває значення не лише мистецького жанру, а й важливого механізму культурного самозбереження, суспільної адаптації та осмислення колективного травматичного досвіду. Показано, що архітектура оперного простору трансформується із декоративного елемента у носій культурних смислів, пам’яті та національної стійкості. Розглянуто взаємодію архітектури й оперного мистецтва як інструментів післявоєнного відновлення, соціальної реінтеграції та формування нової культурної парадигми. Особливу увагу приділено символічному значенню руйнування й переосмислення сценічного простору, що відкриває нові можливості для репрезентації української ідентичності та культурного голосу нації. Зроблено висновок, що сучасна українська опера набуває рис постекзистенційного мистецтва, спрямованого не лише на репрезентацію травми війни, а й на формування моделей майбутнього культурного розвитку. Перспективним напрямом подальших досліджень визначено концепцію «архітектури голосу» як міждисциплінарного феномену на перетині оперології, філософії культури та архітектурної антропології.