Розмова Степана Бандери із представником британського Foreign Office: невідомий документ із Британського національного архіву - Рій, Григорій (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Мета дослідження – введення в науковий обіг документа під назвою «Account of a conversation with Stephen BANDERA the Ukrainian emigre leader had with the C.E. King on 20th November [1951]», що містить записи про зустріч між Степаном Бандерою, лідером Закордонних частин Організації Українських Націоналістів (ЗЧ ОУН) і представником британського уряду Кінгом 20 листопада 1951 року. Документ знаходиться в Британському національному архіві в рамках фонду документів Форейн Офісу (Foreign Office), який містить документи, пов'язані з зовнішньою політикою Великої Британії з 1762 по 1968 рік. Методологія дослідження – публікація здійснюється відповідно до основних археографічних правил, подано коментарі та невелику вступну статтю щодо історичного контексту періоду, коли з’явився документ. Опублікований документ є частиною справи №371 «Foreign Office: Political Departments: General Correspondence from 1906-1966», яка містить листування політичних відділів Форейн Офісу з 1906 по 1966 рік, включаючи період Другої світової війни. Зустріч із Бандерою ймовірно відбулася восени 1951 року з колишніми представниками департаменту розвідки, який було закрито у 1946 році. Наукова новизна публікації полягає у введенні до наукового обігу офіційного документа британського зовнішньополітичного відомства, який фіксує факт зустрічі та розмови зі Степаном Бандерою. Документ мав гриф «Top secret», який було знято 5 червня 2014 року. Отримані копії документа містять закриті частини, де, ймовірно, згадуються особисті дані співробітника департаменту розвідки, який був присутній на зустрічі, а також прохання Бандери щодо допомоги українському національному руху. Висновки. В опублікованому документі фіксуються вимоги та пропозиції Степана Бандери до британського уряду щодо допомоги та підтримки українського визвольного руху, що продовжував діяти на території УРСР. Представник британського відомства висловив намір розглянути можливості надання допомоги групі Бандери, адже британська розвідка уже надавала їм підтримку в організації парашутних місій навесні 1951 року на територію західних областей УРСР.