«Артистична горстка» УСС: утворення та діяльність - Дякун, Лілія Ігорівна; Щербін, Лілія Василівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті досліджено культурно-просвітницьку діяльність Легіону Українських січових стрільців як унікального явища в історії українського військового руху. Розкрито особливості функціонування «Артистичної горстки» та «Пресової квартири», які стали осередками мистецької, видавничої та просвітницької роботи в середовищі стрілецтва. Мета статті полягає у комплексному дослідженні діяльності “Артистичної горстки” Українських січових стрільців. Методи дослідження ґрунтуються на принципах історизму, об’єктивності, системності та комплексності. Проаналізовано внесок письменників, художників, музикантів, фотографів і театральних діячів у формування національної свідомості, популяризацію ідеї української державності та збереження історичної пам’яті про Легіон. Особливу увагу приділено стрілецькій пресі, пісенній творчості, польовому оркестру, фотографії, образотворчому мистецтву та композиторській діяльності. Висвітлено роль культурної діяльності у підтримці бойового духу стрільців, духовній консолідації суспільства та формуванні української національної ідентичності в умовах Першої світової війни. Результати дослідження засвідчують, що мистецька спадщина Українських січових стрільців стала важливим джерелом для реконструкції повсякденного життя, бойового шляху та культурного середовища легіону. Висновки. Діяльність «Артистичної горстки» та «Пресової квартири» свідчить про високий рівень організації та усвідомлення важливості культурної роботи. Дослідження підтверджує, що культурно-просвітницька робота легіону була не менш важливою за участь у бойових діях, адже саме завдяки мистецтву вдалося утвердити ідею української незалежності поміж населенням.