Філософське значення культурних традицій в українському драматичному театрі - Матвєєва, Катерина Вікторівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Український драматичний театр формувався на засадах етнічної української культури та протягом своєї еволюції зберігав національні риси й філософію етносу української нації, що проявляється в основотворчих компонентах, з яких складається його культурна ідентичність, зокрема українське світобачення театральних діячів, національна драматургія. Актуальність дослідження зумовлена виявленням засобів репрезентації української культурної ідентичності на сценах сучасного українського драматичного театру, а саме українських культурних традицій та їх модифікацій, що може впливати на процес самоусвідомлення української нації. Метою статті є дослідити основотворчу компоненту репрезентації культурної ідентичності українського драматичного театру крізь культурні традицій етносу української нації. Методологічною основою дослідження є феноменологічний метод задля визначення сутності українських культурних традицій, діалектичнй метод використано у вивченні процесів трансформації культурних традицій в українському драматичному театрі, а також дедуктивно-індуктивний метод та аналіз. У результаті дослідження виявлено взаємозв’язок культурних традицій та міфологічного світогляду етносу української нації, досліджено динаміку культурних традицій в процесі еволюції українського драматичного театру, з’ясовано способи репрезентації культурних традицій на сценах сучасних українських драматичних театрів. Висновки засвідчують, що культурні традиції можна вважати «імунною системою», своєрідним ДНК українського драматичного театру, що активно проявляється в часи нестабільності, хаотичних флуктуацій і протягом його еволюції, які можуть змінювати форму, проявлятись в більшій або меншій ступені відповідно до умов актуальної реальності, однак зберігати в собі філософію етносу української нації (світогляд, духовні прагнення, цінності, колорит, характерні національні риси тощо).