Релігійне виховання та формування громадянської ідентичності у державних гімназіях Тернопільського воєводства (1921–1939): на прикладі Державної гімназії ім. Вінцентія Поля у Тернополі - Василишин, Степан (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті досліджено особливості релігійного виховання та його роль у формуванні громадянської ідентичності учнів державних гімназій Тернопільського воєводства у міжвоєнний період на прикладі Державної гімназії ім. Вінцентія Поля у Тернополі. Мета статті полягає у дослідженні особливостей релігійного виховання та його ролі у формуванні громадянської ідентичності учнів державних гімназій Тернопільського воєводства у міжвоєнний період на прикладі Державної гімназії ім. Вінцентія Поля у Тернополі. Особливу увагу приділено аналізу взаємодії державної освітньої політики, конфесійних структур та повсякденних практик релігійного життя учнівської молоді. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, об’єктивності та міждисциплінарності. У роботі використано історико-порівняльний, системний та мікроісторичний методи, а також підхід історії повсякденності, що дозволило реконструювати як нормативно-правові засади релігійного виховання, так і його практичну реалізацію у щоденному житті гімназії. Джерельну базу склали шкільні звіти, нормативні акти Міністерства віросповідань та народної освіти, міжвоєнна педагогічна преса, катехитична література та матеріали освітнього законодавства Другої Речі Посполитої. Результати. У результаті дослідження встановлено, що релігійне виховання у державних гімназіях Тернопільського воєводства було важливим інструментом моральної формації та політичної соціалізації молоді. Поліконфесійний характер учнівського середовища зумовлював функціонування кількох моделей релігійного навчання в межах одного навчального закладу. З’ясовано, що релігійна освіта охоплювала не лише викладання катехизму, але й широкий спектр повсякденних практик: участь у богослужіннях, реколекціях, діяльності Содаліції Марійської, Місійного союзу, харцерських та військово-патріотичних організацій. Встановлено, що інтеграція релігійних ритуалів у державні свята та патріотичні урочистості сприяла формуванню моделі «віруючого патріота» та сакралізації державної ідеї. Висновки. Релігійне виховання у Державній гімназії ім. Вінцентія Поля виступало складовою ширшої системи державного виховання у міжвоєнній Польщі. Школа функціонувала не лише як освітня інституція, але й як простір формування громадянської лояльності, моральної дисципліни та конфесійної ідентичності учнівської молоді в багатоконфесійному середовищі Тернопільського воєводства.