Діяльність українського зовнішньополітичного відомства доби центральної ради протягом 1917-1918 рр. - Біліченко, Лідія Сергіївна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Метою статті є історія формування та функціонування зовнішньополітичного відомства Української Народної Республіки доби Центральної Ради протягом 1917-1918 рр., як одного з органів системи державного управління української державності. Наукова новизна даної статті полягає у формулюванні раніше невідомих положень щодо дипломатії, зовнішньої політики, міжнародних відносин та діяльності першого українського зовнішньополітичного відомства УНР. Зокрема, це аналіз раніше не вивчених архівних документів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України що стосуються створення та діяльності Міністерства закордонних справ Української Народної Республіки. Зроблено висновки, що протягом вересня-жовтня 1917 р. почалося формування Генерального Секретаріату міжнародних справ. На засіданні Генерального Секретаріату від 19 жовтня 1917 р. було обговорено справу поїздки до Петрограду на заклик Тимчасового уряду для вияснення справи політичного становища в Україні. Офіційно про перетворення Генерального Секретарства міжнаціональних справ на Секретарство міжнародних справ було оголошено на VIII сесії Української Центральної Ради 13 грудня 1917 р. З початком 1918 р. Генеральне секретарство перетворилося на Міністерство закордонних справ Української Народної Республіки. Щодо основних напрямків діяльності Міністерства закордонних справ, то у проєкті організації Міністерства головні завдання викладені чотирма пунктами: відання політичними зносинами Української Народної Республіки з іншими державами; захист інтересів українських громадян за кордоном та іноземних громадян в Україні; вироблення відповідних проєктів законів; відання міжнародними договорами (в оригіналі документу — «зберігати договори») та різними актами і документами щодо зносин з іншими країнами.