Повсякденність і випробування духовенства Поділля у часи розгортання репресивної машини СРСР - Добіжа, Василь Валерійович; Очеретяний, Володимир Васильович; Колесник, Олександр Володимирович; Городинська, Лілія Станіславівна; Романець, Людмила Миколаївна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті здійснено комплексне історико-соціальне дослідження повсякденного життя, побуту та правового статусу православного духовенства Подільської єпархії в період становлення та розквіту тоталітарного режиму СРСР у 1920–1930-х роках. Особливу увагу приділено аналізу змін, які відбувалися у внутрішньому устрої життя священнослужителів під впливом антирелігійної політики більшовицької влади. Висвітлено правові механізми обмеження прав духовенства, процеси соціальної маргіналізації та поступового витіснення служителів культу з публічного простору. Проаналізовано форми репресій, спрямованих проти духовенства: адміністративний тиск, кримінальні переслідування, фінансові утиски, дискримінаційне обкладення податками, позбавлення виборчих прав, примусове виселення. Окремо окреслено психологічний аспект виживання духовенства: моральне приниження, обмеження свободи пересування, постійний контроль з боку органів ДПУ та спроби ізоляції священнослужителів від громади. На основі широкої джерельної бази, зокрема архівних матеріалів, листування, офіційних актів і свідчень сучасників, реконструйовано стратегії адаптації духовенства до нової соціально-політичної реальності. Показано, що навіть у найскладніших умовах тотального тиску, священики залишалися осередками опору та зберігали основи християнської моралі й національної ідентичності в середовищі віруючого населення. Дослідження підкреслює, що тоталітарна влада прагнула не лише знищити релігію як суспільний інститут, але й повністю стерти з колективної пам’яті ідентичність православної громади, що формувалася протягом століть. Проте внутрішня стійкість та жертовність священиків, їхня боротьба за право на віру і служіння виявилися важливим чинником духовного спротиву радянській ідеології. Робота акцентує на важливості подальших досліджень повсякдення духовенства як специфічної соціальної групи в умовах репресивної державної політики. Оцінка життєвих стратегій, морального вибору та соціальної мобільності священнослужителів відкриває нові перспективи для осмислення загальних процесів трансформації традиційного суспільства в епоху радикальних змін. Стаття також порушує питання формування новітніх підходів до вивчення історії церкви в контексті інтеграції мікроісторії, історії повсякдення та соціальної історії. Висвітлена проблематика сприяє глибшому розумінню складної взаємодії між державною владою та релігійними інститутами в умовах тоталітарної системи. Отримані результати мають не тільки історичне значення, а й актуальні у контексті сучасних дискусій про права людини, свободу совісті та роль церкви в суспільних трансформаціях.