Оборонно-промисловий комплекс у воєнній стратегії України - Кравець, Наталія; Скорич, Лілія (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті досліджено роль оборонно-промислового комплексу у формуванні та реалізації воєнної стратегії України в умовах повномасштабної війни. Проаналізовано еволюцію функцій ОПК від допоміжного елементу забезпечення до одного з ключових чинників стратегічної стійкості держави. Обґрунтовано, що в сучасних умовах саме спроможність до виробництва, модернізації та швидкого відновлення озброєння і військової техніки визначає не лише тактичні можливості Збройних сил, але й довгострокову обороноздатність країни. Особливу увагу приділено взаємодії держави, приватного сектору та міжнародних партнерів у процесі трансформації українського ОПК, а також проблемам технологічної залежності, інституційної інерції та обмежених ресурсів. Доведено, що ефективна інтеграція оборонно-промислового потенціалу у воєнне планування є необхідною умовою переходу від реактивної до проактивної стратегії ведення війни.