Етична система розумність: психологічні аспекти та когнітивні запобіжники в урядуванні - Пилипко, Анатолій Георгійович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено потребою переосмислення механізмів забезпечення доброчесності в урядуванні в умовах обмеженої ефективності постфактум-контролю та антикорупційних процедур. Установлено, що традиційні підходи, засновані на навчанні та дисциплінарному реагуванні, не усувають когнітивних передумов девіантної поведінки, оскільки не враховують ригідність глибинних переконань дорослої особистості. Мета статті полягає в теоретичному та емпіричному обґрунтуванні етичної системи «Розумність» як когнітивно-психологічної основи доброчесності в публічному управлінні та доведенні доцільності застосування алгоритму Розумності як превентивного механізму кадрового відбору у сфері державної служби. Методи дослідження охоплювали системний і когнітивно-психологічний аналіз, інтерпретацію положень когнітивно-поведінкової теорії, порівняльне узагальнення міжнародної практики оцінювання доброчесності, а також концептуальне моделювання механізму превентивного когнітивного аудиту. Результати засвідчили, що принцип Розумності функціонує як внутрішній когнітивний алгоритм оцінювання дії, інтегрований у структуру глибинних переконань та когнітивних схем. Доведено, що здатність діяти в межах міри визначається конфігурацією базових переконань, сформованих у ранні періоди розвитку, і не зводиться до знання нормативних вимог. Виявлено обмеженість корекційних інтервенцій у зрілому віці щодо трансформації антисоціальних та корупційно орієнтованих схем. Обґрунтовано модель алгоритму Розумності як інструменту верифікації когнітивної сумісності кандидата з функціями публічної влади. Висновки полягають у тому, що доброчесність у сфері урядування є характеристикою сформованої когнітивної структури особистості, а не результатом післяпризначеного навчання. Доведено економічну доцільність переходу від реактивної моделі контролю до превентивного когнітивного відбору. Перспективи подальших досліджень пов’язано з розробленням стандартизованого психометричного протоколу когнітивного аудиту, емпіричною перевіркою його прогностичної валідності та економічним моделюванням ефективності впровадження алгоритму Розумності у системі публічного управління.