Постсекулярні трансляції релігійних смислів у формуванні сучасної української національної свідомості - Полоз, Павло Ігорович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю осмислення ролі релігійних смислів у формуванні сучасної української національної свідомості в умовах постсекулярних трансформацій та суспільних викликів. Мета. Метою статті було визначення особливостей постсекулярних трансляцій релігійних смислів і їхнього впливу на формування ідентичності та суспільної консолідації. Методи. Методологія дослідження базується на поєднанні методів теоретичного узагальнення, доктринального аналізу, порівняльного підходу та інтерпретативного аналізу соціокультурних процесів. Результати. У результаті дослідження здійснено систематизацію теоретичних підходів до розуміння постсекулярності як форми взаємодії релігійного та світського дискурсів. Встановлено поліканальний характер трансляції релігійних смислів через інституційні, медійні та індивідуалізовані форми. Виявлено, що релігійні цінності виконують функцію смислового каркасу у формуванні ідентичності. Обґрунтовано формування гібридних моделей ідентичності, у яких поєднуються релігійні, національні та громадянські компоненти. Доведено, що релігійні цінності мають одночасно інтегративний і диференціювальний вплив на процеси суспільної консолідації в Україні. Унікальність отриманих результатів полягає у комплексному поєднанні теоретичного аналізу постсекулярності з конкретизацією її проявів в українському контексті, зокрема через дослідження ролі релігійних інституцій, волонтерських практик і публічного дискурсу в умовах сучасних соціальних викликів. Висновки. Практична значимість результатів полягає у можливості їх використання при формуванні державної культурної та інформаційної політики, розвитку міжконфесійного діалогу, а також у подальших наукових дослідженнях проблем ідентичності та соціальної інтеграції.