Філософія протестантської сім’ї в умовах повномасштабної війни (2022–2026 рр.) - Шумчук, Богдан Олександрович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті здійснено комплексний філософсько-релігієзнавчий і соціокультурний аналіз трансформації протестантської сім’ї в Україні в умовах повномасштабної війни впродовж дві тисячі двадцять другого – дві тисячі двадцять шостого років. Досліджено глибинні зміни у функціонуванні сім’ї як суспільного та духовного інституту, зокрема перехід від замкненої моделі існування до активної участі у громадянському спротиві, взаємодопомозі та волонтерському служінні. Розкрито значення богословського розуміння сім’ї як спільноти завіту та малої церковної спільноти, у межах якої зберігаються духовна цілісність, внутрішня стійкість і здатність до подолання життєвих криз. Обґрунтовано, що в умовах воєнного хаосу родина постає не лише простором приватного життя, а й осередком молитви, підтримки, любові, морального виховання та щоденного духовного служіння. Особливу увагу приділено етиці відповідальності, яка в умовах війни змінює традиційні уявлення про сімейні ролі та сприяє утвердженню моделі партнерства, взаємної підтримки й спільного несення життєвих тягарів. Показано, що сім’я виконує функцію осмислення травматичного досвіду, допомагає зберігати людяність, моральну рівновагу і здатність до справедливого захисту ближніх та Батьківщини. Окремо наголошено, що протестантська сім’я в умовах війни виступає важливим середовищем передавання віри, моральних цінностей і практик щоденної солідарності, які забезпечують безперервність духовного життя навіть у ситуації тривалої небезпеки, вимушених переміщень і соціальної нестабільності. Встановлено, що саме в межах сімейної спільноти відбувається поєднання духовного досвіду, етичної рефлексії та практичного служіння, завдяки чому родина стає одним із ключових чинників збереження суспільної цілісності в час війни. Зроблено висновок, що протестантська сім’я в умовах війни виступає одним із фундаментальних осередків суспільної стійкості, морального порядку та майбутнього духовного відновлення українського суспільства.