Національний аспект у конструюванні образу «українця» в період 1943 – 1956 рр. у радянських ЗМІ (на прикладі журналу «Перець») - Войнаровський, Анатолій Володимирович; Жмуд, Наталка Вікторівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Дослідження формування національної української ідентичності має тривалу історію, підвищений інтерес викликають спроби радянської ідеологічної системи у період завершення Другої світової війни та повоєнний час здійснити конструкт «українця», який би став ідеальним відповідником для сталінської тоталітарної системи. Особливо важливим є дослідження механізмів цієї соціальної інженерії злочинного комуністичного режиму та виявлення тих наслідків у формуванні цілісної громадянської ідентичності в сучасних умовах. Метою дослідження є відстеження та характеристика застосовуваного через засоби масової інформації інструментарію використання аспектів національного колориту у створенні позитивного з позицій радянського режиму образу «українця» на прикладі одного з найпопулярніших сатирично-гумористичних видань «Перець». Методологія ґрунтується на поєднанні системного, порівняльного та інституційного підходів і використанні загальнонаукових та історичних методів: узагальнення, проблемно-хронологічного, історико-системного, порівняльно-історичного. Значна увага приділена методу контент-аналізу для відстеження ідеологічних конструктів у наративно-візуальних текстах. Саме завдяки такому підходу виявляється спрямованість на маніпулювання свідомістю та формування певних ціннісних установок відповідним цілям комуністичного режиму. У результатах дослідженнявизначено основні напрями впливу засобів масової інформації на прикладі часопису «Перець» у конструюванні образу «українця» та формування української радянської ідентичності. Вказано, що для досягнення поставленої мети використовували актуальні для того часу різні засоби медійного впливу – гумор і сатиру, де текстові формати поєднувалися з візуальними, порівняльний аналіз з акцентуванням уваги на означеній радянською ідеологією системі цінностей. У висновках обґрунтовано, що національний колорит визначається як сукупність характерних рис, які окреслюють специфіку народу та його соціальну і культурну ідентичність. Проведений аналіз ролі національного аспекту на сторінках журналу «Перець» у період з 1943 по 1956 роки дає підстави стверджувати, що сатиричне видання стало важливим інструментом формування образу «українця» в радянському суспільстві. Використання авторами публікацій елементів національної культури – мови, традиційного українського одягу, образів народних героїв та інших національно-культурних символів дозволило журналу зберегти й популяризувати національну ідентичність українців навіть у межах ідеологічних обмежень в СРСР.