Феномен жінки у сакральному дискурсі соціокультурних практик - Петінова, Оксана Борисівна; Атаманюк, Зоя Миколаївна; Поплавська, Тетяна Миколаївна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті здійснено філософсько-культурологічний аналіз феномену жінки у сакральному дискурсі соціокультурних практик як особливого способу конституювання жіночої суб’єктності та ідентичності. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю переосмислення жіночого досвіду як важливого онтологічного та культуротворчого виміру в умовах сучасних трансформацій ціннісних орієнтацій, криз ідентичності та секуляризації. Жінка постає не лише як об’єкт соціальних норм, а як носій символічних і архетипних значень, що формують культурну пам’ять і духовність спільнот. Вивчення сакрального дискурсу дозволяє поєднати тілесність і трансцендентність, індивідуальний досвід і колективну символіку, виявляючи роль жіночої суб’єктності у збереженні та оновленні культурних і духовних цінностей у сучасному соціокультурному середовищі. Метою дослідження є аналіз феномена жінки у сакральному дискурсі соціокультурних практик як особливого способу конституювання жіночої ідентичності, що поєднує трансцендентний вимір буття з повсякденними формами соціальності. Методологічну основу становить синтез методів, що дозволило об’єднати філософську, соціокультурну та антропологічну перспективи і комплексно дослідити сакральний вимір жіночої суб’єктності, зокрема, дискурсивно-філософський, міфологічно-архетипічний, історико-компаративний, феміністично-критичний підходи; дискурсивний аналіз, антропологічно-етнографічний методи. Результати дослідження ґрунтується на розумінні сакрального дискурсу як системи символів, наративів, ритуалів і ціннісних смислів, через які жіночий досвід набуває трансцендентного виміру та культурної легітимації. Показано, що жіноча суб’єктність формується не лише в межах соціальних ролей, а як онтологічно й символічно навантажений спосіб буття, вкорінений у міфологічних уявленнях, архетипах та ритуалах переходу. Особливу увагу приділено аналізу міфологічних і архетипних структур жіночності, які забезпечують спадкоємність культурної пам’яті та стабільність символічного порядку. На матеріалі різних культурних традицій розкрито механізми сакралізації жіночої тілесності, материнства, ініціації та переходу між життєвими етапами. У висновку зазначено, що феномен жінки у сакральному дискурсі постає як культурно-антропологічний і філософський конструкт, укорінений у сакральному дискурсі соціокультурних практик, що поєднує тілесність і трансцендентність, індивідуальний досвід і колективну традицію, і який знаходить відображення в менталітеті спільноти, створюючи умови для подальшого сучасного критичного та феміністичного переосмислення. У результаті дослідження виокремлено три типи механізмів сакралізації жіночої тілесності та суб’єктності в межах сакрального дискурсу соціокультурних практик – ритуально-ініціаційний, нормативно-дисциплінарний та трансценденталізаційний, які поєднують символічне включення жінки в колективний міфо-ритуальний порядок, соціальний контроль та духовне значення її досвіду.