Інституціоналізація когнітивних операцій у системі воєнно-політичного планування США (2001–2025 рр.) - Беспека, Вадим Юрійович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз процесу інституціоналізації когнітивних операцій у системі воєнно-політичного планування США у 2001–2025 роках. Дослідження зосереджене на з’ясуванні того, яким чином когнітивний вимір – вплив на сприйняття, інтерпретації та процеси ухвалення рішень – трансформувався з допоміжного інформаційного інструменту у структурний компонент стратегічного управління оборонного відомства. Розглянуто еволюцію нормативно-доктринальної бази від закріплення інформаційних операцій як ключової військової спроможності після 2001 року до визнання інформації окремою функцією ведення операцій і формування цілісної моделі дій в інформаційному середовищі у 2020–2025 роках. Проаналізовано основні етапи цього процесу: нормативне оформлення інформаційних операцій, інтеграцію інформаційної складової в оперативне мистецтво в умовах стратегічної конкуренції після 2014 року, а також подальше системне впровадження операцій в інформаційному середовищі у механізми стратегічного планування, розподілу ресурсів і оцінювання результативності. Окрему увагу приділено процедурній інтеграції когнітивних цілей у спільне планування відповідно до доктринальних положень Joint Publication 5-0, ролі синхронізації комунікацій командира, діяльності спеціалізованих інституцій та міжвідомчих механізмів координації. У статті також окреслено структурні виклики інституціоналізації, зокрема термінологічну нестабільність, розрив між доктринальними вимогами та практикою їх реалізації, складність оцінювання поведінкових ефектів і необхідність дотримання правових обмежень у сфері впливу на аудиторії. Обґрунтовано, що сучасна американська модель когнітивних операцій характеризується переходом від управління інформаційними потоками до впливу на інтерпретаційні рамки та середовище формування рішень. Зроблено висновок, що інституціоналізація когнітивного виміру набула системного характеру, однак її ефективність залежить від узгодженості між доктриною, організаційною практикою та збереженням легітимності державної політики у довготривалій стратегічній конкуренції.