Суспільні цінності як предмет філософського осмислення - Гоян, Ігор Миколайович; Петранюк, Андрій Ігорович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У сучасному світі соціальні цінності набувають особливої важливості, оскільки глобалізація, цифровізація та соціально-політичні кризи змінюють їхню ієрархію та механізми легітимації. Переоцінка традиційних орієнтирів вимагає комплексного філософського осмислення цього феномена. Метою статті є теоретико-філософська реконструкція провідних підходів до осмислення соціальних цінностей та обґрунтування інтегративної аналітичної моделі їх дослідження, що враховує сучасні соціокультурні та політичні трансформації, глобалізацію, цифровізацію та зміни аксіонормативних параметрів суспільної реальності. Методи дослідження. Дослідження здійснено з використанням методів філософського аналізу, порівняльної аксіології, герменевтики, критичного та дискурсивного аналізу. Проведено огляд класичних та сучасних західних і українських концепцій соціальних цінностей із виділенням методологічних переваг і обмежень кожного підходу. Результати дослідження. Теоретично обґрунтовано багатовимірний характер соціальних цінностей як феномена, що поєднує нормативні принципи, соціальні практики, комунікативні процеси та культурно-символічні структури. Виявлено, що глобалізаційні, цифрові та кризові трансформації впливають на ієрархію цінностей, механізми їх легітимації та прояв конфліктності в аксіологічних процесах. Проаналізовано методологічні розбіжності у філософських інтерпретаціях соціальних цінностей: напруження між нормативно-онтологічними, функціоналістськими та культурно-інтерпретаційними моделями, що обмежує редукціоністські підходи. Запропоновано інтегративну модель дослідження соціальних цінностей, що поєднує нормативно-аксіологічний, соціально-практичний, комунікативно-дискурсивний та культурно-символічний виміри, дозволяючи розглядати цінності одночасно як чинник соціальної стабільності та ресурс соціальних змін. Висновки. Використання інтегративної моделі розширює методологічні можливості аналізу соціальних цінностей у сучасному соціокультурному та політичному контексті. Вона забезпечує комплексне осмислення процесів конструювання смислів і регулятивної ролі цінностей у суспільстві та відкриває перспективи для розробки теоретично обґрунтованих стратегій формування ціннісних орієнтацій. Наукова новизна.Вперше запропоновано інтегративну аналітичну модель соціальних цінностей, що одночасно враховує нормативний, соціально-практичний, комунікативно-дискурсивний та культурно-символічний виміри їх функціонування. Модель дозволяє поєднати традиційні нормативні підходи з аналізом реальних соціальних практик, конфліктів та трансформацій цінностей, що розширює теоретичне та методологічне поле сучасних досліджень у галузі соціальної філософії.