Антропологічий вимір гастрономічної культури: філософське осмислення практик харчування у глобалізованому світі - Дроботенко, Мар’яна Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Стаття досліджує антропологічний вимір сучасної гастрономічної культури, розглядаючи практики харчування як поле формування суб’єктності, моральних орієнтацій та культурного сенсу у глобалізованому світі. Показано, що харчові практики не обмежуються біологічною функцією їжі, а стають складним культурним текстом, у якому поєднуються ритуали, традиції, символіка та тілесний досвід. Особлива увага приділяється юдейській традиції харчування, де закони кашруту формують «втілену етику», об’єднуючи духовні цінності з щоденними практиками. Аналіз секулярних етичних практик, зокрема вегетаріанства та веганства, демонструє, що сучасний вибір їжі часто виступає моральним та символічним жестом відповідальності щодо світу, людей і нелюдських форм життя. Дослідження також підкреслює роль глобалізації у трансформації гастрономічної культури: локальні кухні і традиції взаємодіють із глобальними потоками, створюючи нові форми культурного опору, ідентичності та самовираження. Важливим аспектом є тілесний вимір харчових практик, який забезпечує безпосередню взаємодію людини зі світом, формуючи стабільні схеми поведінки та сприйняття. Методологічно дослідження спирається на міждисциплінарні підходи філософії, антропології та food studies, зокрема аналіз робіт Аппадурая, Інґолда, Бієсти, Каплана, Фернандеса-Арместо, Фукса, Мюллера, Річардсон та Галберталя. Результати показують, що гастрономічна культура виступає критичним простором філософсько-антропологічного осмислення, у якому перетинаються тілесність, символіка, мораль і соціальні структури, а харчові практики конструюють нові межі людської екзистенції.