Використання інтердисциплінарного підходу у формуванні сучасних методик викладання історії України - Пилипів, Володимир Іванович; Довбенко, Тетяна Володимирівна; Камбалова, Яніна Миколаївна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Актуальні трансформації суспільного розвитку зумовлюють необхідність переосмислення підходів до викладання історії України в закладах вищої освіти. У цьому контексті інтердисциплінарний підхід постає як ефективний інструмент інтеграції історичного знання із суміжними галузями – політологією, соціологією, культурологією та правознавством. Метою статті є аналіз можливостей застосування інтердисциплінарного підходу у формуванні сучасних методик викладання історії України та обґрунтування його потенціалу для підвищення якості історичної освіти. Методи. У дослідженні використовуються теоретичні методи (аналіз, синтез, абстрагування, індукція, дедукція) та емпіричні методи (опис). Результати. Показано, що застосування інтердисциплінарного підходу у викладанні історії України сприяє розвитку критичного мислення, історичної свідомості та дослідницьких умінь здобувачів вищої освіти. У процесі роботи розкрито сутність цього підходу як методологічної основи сучасної історико-педагогічної науки та уточнено його роль у формуванні змісту й методів навчання. Встановлено, що використання проблемно-орієнтованого навчання, проєктної методики, кейс-методу та цифрових освітніх технологій забезпечує ефективну інтеграцію знань із суміжних дисциплін в освітній процес. Проаналізовано основні напрями міждисциплінарної взаємодії у викладанні історії України, зокрема: можливості залучення політології для аналізу державотворчих процесів, соціології – для дослідження соціальних трансформацій, культурології – для інтерпретації культурної спадщини. Схарактеризовано педагогічні перспективи застосування міждисциплінарних практик, які полягають у формуванні цілісного бачення історичних процесів та розвитку навичок аналізу й інтерпретації історичних джерел. Водночас виявлено основні обмеження впровадження інтердисциплінарного підходу, серед яких складність узгодження освітніх програм і недостатній рівень методичної підготовки викладачів. Висновки. Системне застосування міждисциплінарного підходу у викладанні історії України забезпечує перехід від фрагментарного засвоєння історичних фактів до цілісного аналізу історичних подій і процесів у їх політичному, соціальному та культурному контекстах. Теоретико-практичне значення результатів полягає в уточненні методологічних засад історико-педагогічної науки шляхом обґрунтування інтердисциплінарності як необхідної умови сучасної історичної освіти та у створенні базису для розроблення підходів до підвищення навчальної мотивації здобувачів вищої освіти, розвитку їхніх аналітичних і дослідницьких умінь та формуванні готовності до професійної діяльності в умовах сучасних освітніх і соціокультурних викликів.