Про дискурс самотності пророка, мудреця й святого: екзегетичний, теологічний та філософський підходи (на основі англомовних та німецькомовних джерел) - Клочков, Владислав Володимирович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Цей текст досліджує філософський вимір самотності через призму трансцендентного та екзегетичного аналізу священного тексту. У ньому поєднуються екзегеза (літературно-історико-культурний аналіз), теологічні смисли та філософський дискурс, що розглядає сенс існування очима вірних. Автор розглядає самотність як екзистенціальну дилему кожної мислячої людини: між питаннями про сенс буття та відповіддю Бога або її відсутністю. Дослідження зосереджується на трьох образах: Пророка, Мудреця та Святого, між якими відображаються різні модуси самотності — від ізольованого спілкування з Богом та очікування помсти загалу до усвідомленої ізоляції заради пізнання істини та служіння спільноті. Також розглядаються богословські виміри самотності - готовність прийняти голос Бога та переживати благодать в особистому досвіді віри, що згодом переростає в обов’язок служіння спільноті. Наголошується, що мудрість не вимірюється величчю постаті, а радше здатністю мислити та слухати істину всупереч суспільним очікуванням.