Клони Вікіпедії та історична свідомість в інформаційній війні РФ проти України: кейс «Рувікі» - Хардель, Марія Іванівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті здійснено аналіз ролі та механізмів функціонування російського проєкту «Рувікі» – клону російськомовного розділу онлайн-енциклопедії Вікіпедія – як складової гібридної та інформаційної війни російської федерації проти України та демократичного світу. Актуальність дослідження зумовлена зростаючим впливом цифрових енциклопедичних платформ і великих мовних моделей на формування суспільних уявлень, а також активним використанням РФ цифрових платформ для легітимації пропагандистських наративів і викривлення історичних фактів. Проєкт «Рувікі» розглядається як інструмент цілеспрямованого маніпулювання свідомістю користувачів і контролю інформаційного простору. Метою дослідження є комплексний аналіз проєкту «Рувікі» як інструменту інформаційної війни, виявлення механізмів маніпуляції енциклопедичним контентом та оцінка ролі інтеграції штучного інтелекту у формуванні викривленої історичної інформації. У роботі застосовано методи порівняльного контент-аналізу статей Вікіпедії та «Рувікі», методи кластеризації даних для оцінки впливу зміненого контенту на користувацький трафік, а також метод кейс-стаді, зокрема аналіз висвітлення подій російсько-української війни. В результаті встановлено, що «Рувікі», будучи технічним «форком» Вікіпедії, системно спотворює історичну інформацію, зокрема про російсько-українську війну, замінюючи терміни «вторгнення» та «воєнні злочини» на евфемістичні формулювання. Попри те, що зміни охоплюють лише 1,75 % статей, вони генерують понад 14 % переглядів. Інтеграція Yandex GPT формує «авторитарний фільтр» знань, а дотаційний характер проєкту підтверджує його державну афілійованість. Зроблено висновок, що «Рувікі» функціонує як замкнений інформаційний кокон. Для протидії загрозі запропоновано стратегію активної інформаційної оборони.