Висвітлення єврейських погромів 1905 року у Російській імперії на шпальтах «Киевлянина» - Безаров, Олександр Троянович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Відомо, що події Першої російської революції 1905–1907 рр. стали трагедію для багаточисленного єврейського населення, замкненого у середньовічних кайданах смуги постійної осілості євреїв. Майже усі «єврейські» міста та містечка південно-західних губерній Російської імперії опинилися у 1905 р. у вирі антиєврейського насильства. Єврейські погроми розпочалися навесні і сягнули свого апогея у жовтні 1905 року. Особливо кривавими вони були в Одесі, Ростові-на-Дону, Києві та Житомирі. Внаслідок антиєврейських заворушень 1905 р. було вбито декілька тисяч євреїв, завдано значних матеріальних збитків. Не останню роль у роздмухуванні юдофобії в імперському суспільстві відіграла російська періодична преса, у тому числі, «Киевлянин», значення якого у висвітленні перебігу єврейських погромів заслуговує на увагу. Проаналізовано майже усі публікації видання з приводу причин і характеру єврейських погромів у Російській імперії у 1905 р., проаналізовано динаміку публікаційної активності видання у висвітленні характеру єврейських погромів. У підсумку зазначено, що позиція редакції видання була неоднозначною і коливалася залежно від ступеня радикалізації суспільних настроїв на місцях, але, загалом, відповідальність за погроми покладалася на єврейських революціонерів, які своєю деструктивною діяльністю спровокували масовий антиєврейський рух. З іншого боку, редактор «Киевлянина» Д. І. Піхно звинувачував урядовців у нерішучості стосовно придушення революційних виступів, які, зрештою, на його думку, призвели до хвилі єврейських погромів. Отже, «Киевлянин» був чи не єдиним часописом у Російській імперії, який інформував своїх багаточисленних читачів про перебіг єврейських погромів 1905 р. майже у щоденному режимі.