Конфуціанська інтелектуальна традиція як чинник розвитку китайської цивілізації - Ворон, Оксана Петрівна; Ворон, Олена Петрівна; Михальчук, Роман Юрійович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті досліджується конфуціанська інтелектуальна традиція, яка стала одним із фундаментальних чинників, що впливав на становлення та розвиток китайської цивілізації. Метою статті є дослідження ролі конфуціанської інтелектуальної традиції у розвитку китайської цивілізації, шляхом аналізу ключових понять вчення Конфуція, що визначали характер змін у суспільно-політичному житті Китаю. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму та системності, історико-філософський і порівняльний аналіз. Це дозволило простежити еволюцію конфуціанства у контексті формування державної ідеології Китаю. У результатах дослідження обґрунтовано, що конфуціанство упродовж понад двох тисячоліть виконувало роль духовної та аксіологічної основи китайської державності, формуючи систему цінностей, засновану на принципах жень (гуманності) та лі (ритуалу). Ці поняття мали виражений імперативний характер: людина передусім повинна дбати про інтереси держави та народу, а не власні. Доведено, що зазначені категорії забезпечували пріоритет колективного блага, етичної відповідальності та ієрархічного порядку над індивідуальними інтересами, що стало підґрунтям стабільності та стійкості китайської цивілізаційної моделі. Авторами зазначено, що сфера освіти та виховання упродовж всієї історії Китаю найменше піддалась потужному впливу глобалізації. Попри очевидну модернізацію та адаптацію до сучасного світу, китайцям вдалось зберегти автентичну культуру та традиції. Соціополітичні трансформації Китаю не змусили їх відійти від конфуціанства. У висновках наголошується на тому, що конфуціанство як етико-політичне вчення відіграло й продовжує відігравати визначальну роль у формуванні механізмів державного управління, системи освіти, соціальної дисципліни та культурної ідентичності Китаю, забезпечуючи тривалість цивілізаційного розвитку.