Цифрова людина vs дауншифтинг: до історії духовних пошуків фундаментальних основ існування - Добролюбська, Юлія Андріївна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті розглядається виникнення ідеї дауншифтингу у контексті протистояння цифровізації та цифровій людині в межах загальної філософської проблеми взаємодії природи та цивілізації. Акцент робиться на виявленні причин протиставлення природного та соціального світу. Дослідження включає порівняння релігійного обґрунтування віддалення від світу та філософської позиції про користь усамітнення. Аналізуються вчення римських стоїків, теорія Ж. Ж. Руссо, практичний проект Г. Торо, що висувають ідею дауншифтингу як реакцію у відповідь на порушення суспільної комунікації. Моральний аспект пропонується як пріоритетний варіант при розгляді цієї проблеми. Метою статті є виявлення причин протиставлення природного та соціального світу у контексті протистояння цифрової людини та практик дауншифтингу. В якості гіпотези протистояння природи та цивілізації можна розглядати через моральну проблематику індивіда, який сприймає посилення соціального тиску як загрозу особистісної реалізації. Завдання: розкрити процес трансформації уявлень про практик відходу від світу у контексті цифрової ідентичності сучасної людини; дослідити проблему дауншифтингу як соціального явища; визначити моральний аспект та сутність протистояння у кризові періоду історії. Вирішенню сформульованих мети і завдань сприяло використання наступних наукових методів: метод аналізу і синтезу, метод історико-порівняльного аналізу,феноменологічний метод (було застосовано у питанні щодо визначення понять дауншифтингу та цифрової людини), системний науковий підхід (дозволив розглянути протистояння цифровізації як середовищу існування людини). У висновках зазначено, що аналіз філософських теорій, пов'язаних із пошуком альтернативної моделі існування, дозволяє зробити такі висновки. Протистояння природи та цивілізації можна розглядати через моральну проблематику індивіда, який сприймає посилення соціального тиску як загрозу особистісної реалізації. Кризові періоди історії, що характеризуються порушенням морального устрою, формалізацією людських відносин, втратою загально значимих цілей, сприяють появі форм дистанціювання індивіда від соціальної системи, однією з яких є дауншифтинг, що дозволяє звільнитися від негативного впливу цивілізації в обличчі соціальних інститутів. За допомогою історичних та філософських аналогій можна обґрунтувати становище: розрив з цивілізованим простором – наслідок недосконалості механізму суспільних зв'язків, що допускає брехню, лицемірство, жадібність як поведінкові пріоритети. Дауншифтинг як спосіб життя містить потенціал моральних трансформацій на особистісному рівні, різко протиставляючи себе цифровій людині нашого часу.