Гомогендерні відносини та чоловіча проституція у житті античного суспільства - Пономаренко, Людмила Василівна; Кулик, Руслана Дмитрівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Метою даної статті є аналіз гомогендерних відносин і чоловічої проституції як складових соціального та культурного життя античного суспільства на прикладі Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Дослідження спрямоване на висвітлення уявлень античних цивілізацій про чоловічу сексуальність, гендерні ролі, соціальний статус та допустимі форми інтимних взаємин. У роботі поєднано аналіз античних письмових джерел, зокрема творів Платона, Плутарха, Петронія та Светонія, із напрацюваннями сучасних істориків, філософів і соціальних дослідників, що дозволяє розглянути проблему в широкому міждисциплінарному контексті. Особливу увагу приділено гомогендерним стосункам у Стародавній Греції, де вони розглядалися не лише як форма сексуальної поведінки, а й як важливий елемент виховання, соціалізації молоді та формування громадянських і військових чеснот. Проаналізовано феномен педерастії як соціально санкціонованої практики, пов’язаної з передаванням досвіду між поколіннями, а також роль таких стосунків у середовищі аристократії та військових спільнот. Показано, що у грецькому суспільстві значення мали вікові, статусні та рольові відмінності між партнерами, які визначали моральну оцінку відносин. У статті також розглянуто специфіку римського підходу до гомогендерних практик, що ґрунтувався на жорсткій соціальній ієрархії та чіткому розмежуванні активної і пасивної сексуальних ролей. Окремий блок дослідження присвячено чоловічій проституції як легалізованому, інституалізованому та економічно значущому явищу, поширеному як у грецьких полісах, так і в римських містах. Проаналізовано її соціальні масштаби, правове регулювання, участь різних верств населення та ставлення суспільства до осіб, залучених у цю сферу. Загалом робота демонструє, що гомогендерні відносини та чоловіча проституція в античності були багатовимірними явищами, тісно пов’язаними з культурними нормами, владними механізмами та соціальною структурою тогочасних суспільств, і відігравали значну роль у формуванні античних уявлень про сексуальність і мораль.