Романтичні стосунки дівчат і жінок із солдатами Вермахту в окупованій Україні: ставлення держави, суспільства та мотивації закоханих - Гінда, Володимир Васильович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Автор ставить мету дослідити романтичні стосунки жінок і дівчат в окупованій Україні з солдатами Вермахту під час німецько-радянської війни. Аналізує ставлення до відповідних пар воєнного та повоєнного суспільств, нацистської Німеччини, радянської держави, рідних та намагається прослідкувати подальшу долі відповідних пар. Наукова новизна. Вперше в центр уваги поставлена проблематика романтичних стосунків українських жінок і дівчат із солдатами Вермахту в науковій, а не популярній площині. У роботі використані ряд наукових підходів та історичних методів. Зокрема, методи історичного аналізу, історизму, джерелознавства, логічності, аналітичний і дедуктивний. Широко застосовані напрацювання наукових шкіл історії повсякдення, соціальної історії, воєнної антропології, психології та гендерних студій. Завдяки їм вдалося виокремити необхідний матеріал із різноманітних джерел, проаналізувати його та порівняти ставлення до таких пар суспільств і держави в різні періоди. Методологія усної історії дала змогу поглянути на проблему не з позиції сухої документації, а людського психоемоційного ставлення, хай і через значний час. В процесі роботи з’ясовано, що романи жінок і дівчат з німецькими солдатами в окупованій Україні були не рідким явищем. Причини, які штовхали закоханих на відповідні кроки були різноманітними від романтичних, до чисто прагматичних. Подальше сімейне життя в абсолютній більшості не мало майбутнього, хоча були й виключення з правил. Парам прийшлося зіштовхнутися з нерозумінням їх вибору власних суспільств, держав і рідних, що відображалося на подальшому житті та зрештою призводило до припинення стосунків.