Епідемія тифу та її вплив на життєдіяльність сільського населення України у 1919 му – 1920-х роках - Компанієць, Олексій Вікторович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті досліджено вплив епідемії тифу на життєдіяльність сільського населення України у 1919-му – 1920-х рр. Проаналізовано просторово-часову динаміку поширення епідемічних захворювань на території України в умовах соціально-політичної нестабільності, воєнних дій та руйнування системи охорони здоров’я. На основі свідчень сучасників, медичних звітів і статистичних матеріалів розглянуто уявлення тогочасного суспільства про причини виникнення та масштаби епідемій. Здійснено спробу кількісної оцінки захворюваності та смертності серед сільського населення, окреслено соціально-економічні й демографічні наслідки епідемії тифу. Зроблено висновок, що масове поширення епідемічних хвороб істотно вплинуло на повсякденне життя селянства, трудові ресурси та традиційні форми господарювання, посиливши кризові явища в українському селі першої третини ХХ ст.