Формування історичної культури молоді в умовах медіазалежного суспільства - Баличева, Лариса Вікторівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У сучасному суспільстві, у якому медіа посідають провідне місце в повсякденній комунікації, проблема формування історичної культури молоді в умовах медіазалежності набуває особливої актуальності. Метою статті є дослідження процесу формування історичної культури молоді в умовах медіазалежного суспільства, визначення впливу медіа на сприйняття історії та розроблення рекомендацій для підвищення ефективності історичної освіти серед молодого покоління. Для досягнення цієї мети застосовувався комплекс теоретичних методів, таких як аналіз, синтез, абстрагування, індукція та дедукція, а також емпіричних підходів, зокрема спостереження та опис. Результати дослідження показали, що різні медіаформати суттєво впливають на сприйняття історичних подій та постатей молоддю, при цьому кожен із них формує уявлення про минуле специфічним чином, який може як сприяти, так і ускладнювати розвиток історичної культури. Основні труднощі, з якими стикається молодь, пов’язані з інформаційним перевантаженням, що призводить до поверхневого засвоєння матеріалу та втрати концентрації, а також із впливом дезінформації й маніпулятивних наративів, що формують хибні уявлення та емоційне сприйняття історії. Зниження довіри до наукових джерел і відсутність навичок критичного аналізу створюють додаткові перешкоди в процесі засвоєння історичних знань. У статті запропоновано практичні рекомендації для педагогів і батьків, що передбачають інтеграцію медіаресурсів в освітній процес, розвиток критичного мислення та організацію дослідницької діяльності. Комплексний підхід до формування історичної культури молоді, який поєднує активне обговорення історичних тем зі свідомим медіаспоживанням, сприяє глибшому розумінню подій минулого та розвитку аналітичних навичок. Висновки дослідження підкреслюють важливість усвідомлення соціального та культурного контексту, що дозволяє не лише осмислити минуле, а й сформувати стійку громадянську позицію.