Англійський пресвітеріанський рух і формування релігійної ідентичності в добу Реформації - Судаков, Сергій Миколайович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Реформаційні події мали визначальний вплив на формування релігійних конфесій і культурних практик в Європі, зокрема у Великобританії. В Англії процес Реформації супроводжувався не лише глибокими соціально-політичними трансформаціями, але і релігійними змінами. Метою статті було проаналізувати історію пресвітеріанського руху в Англії в XVI-XVII ст. у контексті конфесіоналізації. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс методів, зокрема історико-порівняльний, джерелознавчий і контекстуальний аналіз, метод синтезу, а також метод узагальнення. У результатідослідження з’ясовано основні етапи становлення англійського пресвітеріанського руху, окреслено його богословські засади та визначено ключові чинники, що впливали на формування релігійної ідентичності в добу Реформації. Визначено, що пресвітеріанський рух є гілкою протестантського християнства, яка виникла під час Реформації, особливо під впливом пуританського руху в Англії кінця XVI та XVII ст. Характерною рисою цього руху є його модель управління, в якій провідну роль відіграють пресвітери, або старійшини, замість ієрархічного духовенства чи єпископів. Така система підкреслює пріоритет Святого Письма та колективне керівництво в житті церкви. У дослідженні детально розглянуто історичний контекст, що передував виникненню пресвітеріанства, охоплюючи період від правління Єлизавети І до Англійської революції XVII ст. Зауважено, що поряд із загальними для всіх кальвіністських церков положеннями про божественне передвизначення та спасіння через віру, пресвітеріанство вирізнялося особливою увагою до хрещення як вступу в громаду віруючих, наданням значення спільному співу псалмів та участі в єдиному причасті для духовенства і мирян. Розглянуто також наслідки приходу до влади Олівера Кромвеля, усунення єпископату, заборону «Книги спільних молитов» і суперечності між пресвітеріанами та індепендентами в період Співдружності. Окремо акцентовано увагу на тому, що після смерті Кромвеля та швидкого розпаду Співдружності пресвітеріанський рух втратив свої позиції, адже реставрація монархії і повернення Карла II призвели до відновлення англіканської ієрархії, а Акт 1662 року спричинив Велике вигнання близько двох тисяч священнослужителів. Унаслідок цього пресвітеріанська спільнота різко скоротилася та почала відновлюватися лише у XVIII столітті. Зроблено висновок, що вплив пресвітеріанства на англійське суспільство був глибшим і тривалішим, ніж здається на перший погляд, виходячи далеко за межі церковних дискусій і залишаючи помітний слід у культурі, політиці та соціальному житті країни. У статті доведено, що пресвітеріанські практики, такі як виборність старійшин, колегіальність ухвалення рішень і підзвітність церковних структур, сприяли утвердженню нових моделей соціальної поведінки та політичної культури.