Радянська наукова фантастика як засіб ретрансляції ідеології більшовицького експансіонізму 1920-х рр. - Мотенко, Ярослав Володимирович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою дослідження є вивчення особливостей використання радянською пропагандою літературного жанру наукової фантастики як інструменту пропаганди ідеї «перманентної революції». Автор розглядає радянський науково-фантастичний дискурс 1920-х років не просто як художній рух, а як важливий компонент агітаційного когнітивного впливу на широку громадськість в СРСР. Активна експлуатація творцями наративу радянської фантастики конструктивістських образів у літературі та кінематографі формувала у масовій свідомості населення своєрідний ідеал майбутнього, де радянській людині належить роль підкорювача світу. Радянська експансія прогнозувалася як політичний, військовий та науково-технічний процес, здатний спровокувати соціально-політичні, економічні та культурні зміни планетарного масштабу. Дослідник вважає, що значною мірою радянська науково-фантастична белетристика та пригодницький кінематограф сприяли психологічній готовності широкого загалу до участі в очікуваному глобальному військово-політичному протистоянні з країнами Заходу. Методологічною основою з’ясування політичного підтексту радянської літературної фантастики стало застосування історико-літературного методу, методу нового історизму, компаративного методу та комплексного іконологічного підходу до вивчення візуальних джерел. Виявлення прихованого політичного меседжу у радянській кінофантастиці було здійснено за допомогою наративного аналізу кінотворів та історико-критичного підходу до вивчення зображень. Аналіз змісту радянської літературної та кінофантастики дозволяє стверджувати, що протягом 1920-х років культурний простір СРСР перетворився на потужний ретранслятор ідеологічної концепції, що беззастережно виправдовувала право радянської людини на втручання у глобальні природні та суспільно-політичні процеси з метою захисту власних інтересів. Освоєння передових технологій пропагувалося як гарантія побудови ідеального колективістського суспільства, стратегічним завданням якого було опанувати планету та розпочати космічну експансію. Візуалізація конотативних політичних меседжів у фантастичних творах сприяла переконанню широкої громадськості СРСР у доцільності боротьби за побудову комуністичного суспільства.