Культурно-освітня та видавнича діяльність українських еміграційних організацій у Великій Британії у другій половині ХХ ст. - Костилєва, Світлана Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Мета дослідження: надати комплексну характеристику культурно-освітньої та видавничої діяльності українських еміграційних організацій у Великій Британії протягом другої половини ХХ ст. Методи: використано історико-хронологічний метод для відстеження еволюції діаспорних інституцій від моменту їх заснування до кінця ХХ ст., історико-порівняльний метод для зіставлення британської моделі культурної самоорганізації з канадським і американським досвідом української еміграції, проблемно-хронологічний підхід для аналізу окремих напрямів діяльності громади, структурно-функціональний метод для вивчення організаційної будови та функцій культурно-освітніх інституцій. Результати. Виявлено, що українська громада у Великій Британії створила багаторівневу систему культурної самоорганізації, центром якої став Союз українців у Великій Британії, що координував роботу освітніх, культурних і видавничих структур. Встановлено три ключові напрями діяльності діаспори: освітній, що включав мережу суботніх шкіл і Українську освітню раду для збереження мови та національної ідентичності серед молоді; культурно-мистецький, представлений хорами, театральними колективами, танцювальними ансамблями та музеями народного мистецтва; видавничий, що охоплював періодичні видання українською й англійською мовами та книговидавництво Української видавничої спілки. Доведено, що церковні парафії виконували не лише духовну, а й освітньо-культурну функцію, підтримуючи недільні школи та культурні гуртки. З’ясовано роль молодіжних організацій у вихованні нового покоління українців, інтегрованих у британське суспільство, але вихованих у національній традиції. Наукова новизна дослідження полягає у системному аналізі всього комплексу культурно-освітніх і видавничих ініціатив української діаспори у Великій Британії як цілісного феномену національної самоорганізації, що дало змогу комплексно відтворити механізми збереження етнокультурної ідентичності в умовах британського суспільства. Висновки.Українські організації у Великій Британії в другій половині ХХ ст. вели багатогранну культурно-освітню та видавничу діяльність. Вони створювали культурні інституції, організовували виставки та конференції, співпрацювали з британськими установами для популяризації української культури. Видавнича діяльність охоплювала релігійну, культурну та наукову тематику. Англомовні матеріали використовувалися в університетських курсах, що сприяло входженню українознавства до британської академічної традиції. Освітня система забезпечувала передачу мови, традицій та історичної пам’яті молодому поколінню, запобігаючи асиміляції. Важливу роль відігравали жінки, які займалися доброчинністю та викладанням. Завдяки створеній мережі громадських, освітніх і релігійних осередків українська діаспора зберегла національну ідентичність, виховала молоде покоління у національному дусі та поширила знання про Україну в світі.