Відтворення мовленнєвого образу Баррі Фроста у романі Тесс Ґеррітсен The Apprentice - Івахненко, Антоніна Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу особливостей відтворення мовленнєвого образу героя на прикладі українського перекладу роману Тесс Геррітсен The Apprentice. Розглянуто літературознавчі та перекладознавчі засади формування образу персонажа, спираючись на сучасні уявлення про художній образ і мовленнєвий портрет, а також на положення дескриптивної школи перекладу та Скопос-теорії. Наголошено, що мовлення персонажа є одним із ключових компонентів художнього образу, адже віддзеркалює його психологічні, соціальні та індивідуальні риси. Наукова новизна запропонованої нами роботи полягає у тому, що в ній здійснена комплексна характеристика мовної поведінки Баррі Фроста з урахуванням тих стилістичних маркерів, що дозволяють якісно відтворити оригінальний текст українською мовою. Об’єктом дослідження стали репліки поліцейського в англомовному тексті та в українському перекладі Ірини Серебрякової. Детально проаналізовано стилістичні маркери мовлення Фроста: вигуки, еліптичні конструкції, розмовну лексику, акцентуацію, повтори та граматичні спрощення. Особлива увага приділена тому, як ці ознаки збережено або трансформовано в перекладі. На прикладах розглянуто випадки застосування функціональних аналогів, модуляції, граматичних замін, лексичних компенсаторних засобів та калькування. Відзначено, що попри неминучі трансформації, пов’язані з міжмовними відмінностями, загальний мовленнєвий образ Фроста – емоційного, доброзичливого, дещо розгубленого, але щирого та небайдужого поліцейського – у перекладі збережено. Перекладачці вдалося відтворити характер героя завдяки гнучкому використанню різних перекладацьких прийомів та дотриманню стилістичних особливостей його мовлення. У висновках підкреслено, що передача мовленнєвих характеристик персонажів є важливою складовою успішного перекладу художніх творів мідл-літератури, а подальші дослідження можуть охоплювати комплексний аналіз інших персонажів, зокрема представників органів влади та правопорядку.