Нова духовність у світоглядному вимірі метамодерну - Шабанова, Юлія Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою статті є філософське обґрунтування концепту Нової духовності як автономної постсекулярної форми духовного досвіду в світоглядному вимірі метамодерну. Завданнями статті є визначення методологічної специфіки метамодерну щодо аналізу духовності, окреслення ключових рис Нової духовності як соціокультурного й філософського феномену, експлікація ролі “суб’єктивного повороту” у формуванні сучасних духовних пошуків. Методологічну основу становить інтегративний підхід, що поєднує культурфілософію, феноменологію свідомості, філософську антропологію та онтологічні концепції, релевантні метамодерній світоглядній парадигмі. Використано категорії «осциляції» та «атопічності» для опису динаміки між модерним і постмодерним способом мислення. Застосовано елементи історико-філософського та дискурсивного аналізу для реконструкції поняття «Нова духовність» у межах руху New Age і постсекулярного гуманітарного знання. Науковою новизною дослідження є філософське обґрунтування концепту Нової духовності як автономної трансдисциплінарної інтегральної форми духовного досвіду в постсекулярному вимірі метамодерну, що функціонує на засадах осциляції, атопічності, повернення трансцендентності та характеризується «суб’єктивним поворотом», що містить потенціал самореконструкції людини на шляху холономної єдності солідарної свідомості. Показано, що Нова духовність є не лише похідним варіантом New Age, а виступає інтегральною парадигмою духовності, що відмовляється від інституціональних структур на користь автономного досвіду та внутрішньої автентичності. Встановлено, що метамодерн створює умови для трансдисциплінарної взаємодії філософії свідомості, релігієзнавства, езотеріології, сприяючи поверненню трансцендентності в постсекулярний контекст. Доведено, що «суб’єктивний поворот» стає ключовим модусом Нової духовності, у якому внутрішній досвід виступає найвищим критерієм істини. Показано ризики крайнього суб’єктивізму, етичного релятивізму та позаінституційної розмитості. Нова духовність у світоглядному вимірі метамодерну формується як осциляційний, атопічний та трансдисциплінарний рух, що прагне подолати кризу сенсу та повернути метафізичний вимір реальності, втрачений у модерному раціоналізмі й постмодерному скепсисі. Нова духовність постає як еволюційний щабель духовного розвитку, орієнтований на цілісну людину та досвід автентичності, у центрі якого знаходиться суб’єктивний духовний пошук та прагнення холономної єдності з універсумом.