Кадр, який мислить: філософські засади документального кіно - Зінчина, Олександра Борисівна; Кунденко, Яна Миколаївна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Мета. Метою статті є філософське осмислення документального кіно як медіальної форми, що поєднує фіксацію фактичних подій із їх концептуальною та етично вмотивованою інтерпретацією в умовах цифрової трансформації та кризи довіри до візуальних свідчень. Методи. Дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, поєднуючи філософський аналіз, кінознавчі теорії, феноменологічний розгляд образу, епістемологічну реконструкцію механізмів документальності та етичну рефлексію сучасної воєнної документалістики. Використано порівняльний аналіз класичних теорій та сучасних медіапрактик, зокрема цифрових і VR-форм документального наративу. Результати. У статті доведено, що документальне кіно ніколи не було прозорим відображенням реальності: кожний елемент структури фільму (тема, авторський задум, сценарна логіка, образ автора, композиція, драматургія, художній образ і монтаж) функціонує як фільтр інтерпретації. Показано, що цифрові технології, алгоритмічний добір даних і штучний інтелект радикально змінюють онтологію документального образу, розмиваючи межу між фактом, інсценізацією та симулякром. Особливу увагу приділено етичним викликам української воєнної документалістики, де камера опиняється у зоні страждання і смерті, породжуючи проблеми експлуатації травми, «порно горя» та відповідальності автора як носія правди в умовах інформаційної війни. Висновки. Документальне кіно постає як динамічна структура взаємодії факту, інтерпретації та етичного вибору, у межах якої реальність не просто відтворюється, а конституюється. У цифрову епоху документалістика функціонує як інструмент критичного мислення, публічного свідчення та політичного опору симулякрам і постправді. Наукова новизна полягає у формулюванні філософського визначення документального кіно як медіальної форми, що інтегрує факт, інтерпретацію та етичний вибір в умовах цифрової трансформації, а також у теоретичному обґрунтуванні оновленої онтології документального образу, сформованої під впливом алгоритмічних технологій і воєнної документалістики. Запропоноване визначення документального кіно підкреслює його філософську природу як медіальної форми осмислення світу, де технології, авторська позиція та культурний контекст спільно формують горизонти можливого знання та колективної пам’яті.