Соціальні мережі та їх роль у трансформації українського суспільства під час Революції Гідності 2013–2014 років - Добровольська, Вікторія Василівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Метою статті є аналіз ролі соціальних мереж у трансформації інформаційно-комунікаційних практик і соціокультурних процесів українського суспільства під час Революції Гідності 2013–2014 років. Соціальні мережі розглянуто як чинник формування громадської свідомості, громадянської мобілізації та розвитку нових моделей суспільної взаємодії в умовах суспільно-політичної кризи. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, об’єктивності та міждисциплінарного підходу; використано аналіз наукових публікацій, проблемно-хронологічний, порівняльний і соціокультурний методи, а також елементи дискурсивного аналізу цифрових медіа. У статті систематизовано механізми впливу соціальних мереж на громадську свідомість і мобілізаційні процеси, зокрема через поширення інформації, формування суспільних дискусій, координацію протестних дій та символічну мобілізацію. Акцентовано увагу на використанні хештегів, тематичних спільнот, прямих трансляцій та інтерактивного контенту, що сприяло залученню широких верств населення до суспільно-політичних процесів. Обґрунтовано, що під час Революції Гідності соціальні мережі трансформувалися з інструменту приватного спілкування у повноцінний комунікаційний ресурс громадянського суспільства, вплинувши на формування колективної ідентичності, громадянської солідарності та цифрової культурної пам’яті. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі соціальних мереж як чинника трансформації інформаційно-комунікаційних практик і соціокультурних процесів українського суспільства в умовах Революції Гідності.