Княжна Гальшка Острозька як родинна карма князя Василя-Костянтина Острозького - Добровольська, Вікторія Василівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою дослідження є комплексний аналіз життєвого шляху княжни Гальшки Острозької та з’ясування того, яким чином її драматична доля вплинула на формування ціннісних орієнтацій, політичних рішень і культурно-просвітницької діяльності князя Василя-Костянтина Острозького, а також на становлення родинної ідентичності династії Острозьких. Застосовано принципи історизму, об’єктивності та критичного аналізу джерел. Використано проблемно-хронологічний, порівняльно-історичний, біографічний та історіографічний методи. Зроблено спробу з’ясувати життєвий шлях легендарної представниці княжого роду Острозьких – княжної Гальшки Острозької та роль князя Василя-Костянтина Острозького у долі його племінниці. Особлива увага приділена висвітленню родинних стосунків магнатської знаті доби Великого князівства Литовського і Руського та Речі Посполитої. Запропоновано новий підхід до аналізу династії Острозьких – через концепт "родинної карми", який дозволяє розкрити взаємозв’язок між приватними трагедіями, родовою пам’яттю та суспільно-політичною діяльністю представників роду. Уточнено низку біографічних аспектів, введено у науковий обіг маловідомі інтерпретації джерел і запропоновано нову модель осмислення ролі Гальшки Острозької у становленні культурно-просвітницької стратегії князя. Дослідження життя Гальшки (Єлизавети) Острозької показує складну взаємодію особистої волі, родових конфліктів та політичних обставин у Домі Острозьких середини XVI століття. Боротьба за спадщину, примусові шлюби та ізоляція сформували її характер і засвідчили значущу роль жінки в політичному та культурному житті шляхти. Спадщина Гальшки, зокрема її внесок у розвиток Острозької академії та підтримку православних і освітніх інституцій, є важливим джерелом для розуміння процесів формування культурного простору Східної Європи та демонструє вагомість жіночого впливу в домі Острозьких.