Голокост в єврейських колоніях Дніпропетровщини за книгою Деніели Розенберг «Голокост від куль: єврейські поселення Дніпропетровщини» - Шляхтич, Роман Петрович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Ця невелика розвідка є роздумами над книгою французької дослідниці Даніели Розенберг про Голокост на території Сталіндорфського єврейського національного району. На основі свідчень очевидців, які зібрала команда Yahad-In Unum, дослідниця описує життя в єврейських колоніях регіону протягом 20-30-х років ХХ століття, а також реалізацію політики Голокосту в роки нацистської окупації. Для багатьох свідків те що вони бачили був важкий досвід, який залишився з ними на все життя. Вони розповідали про пограбування євреїв, згущання над ними з боку місцевої влади, поліції, німців. Детально описували як євреїв збирали для розстрілу, як везли на місце злочину, як він відбувався. Також, у свідченнях багатьох людей зустрічається інформація про гетто та табори примусової праці. Врешті, багато свідків згадують про розстріл, який вони особисто бачили або чули звуки стрільби та крики людей. Ці свідчення містять важливу інформацію, яка дозволила реконструювати масові розстріли євреїв в сільській місцевості. Метою статті є ознайомлення українських дослідників з основними ідеями монографії Даніели Розенберг та введення до наукового обігу масиву усноісторичних свідчень зібраних французькою командою Yahad-In Unum. Для написання статті використовувались ті методи та методологія, якими послуговувалась французька дослідниця. Це методи усної історії, принципи історизму та об’єктивності, кейс-метод або метод випадків та ситуацій. Останній метод дозволив проаналізувати окремі випадки, які належать до певного класу феноменів. В дослідженні Д. Розенберг такими випадками є прояви насилля над євреями в окремих єврейських колоніях, а разом ці окремі випадки формують феномен Голокосту в єврейських аграрних колоніях Дніпропетровщини. Робота Даніели Розенберг є чудовим прикладом написання історії Голокосту з низу. Коли геноцидні практики розглядаються не крізь призму офіційних документів, а через спогади очевидців та жертв. Такий підхід дозволяє побачити ті нюанси, які ніколи не покажуть офіційні документи. Приміром, особливості міжетнічних взаємин в регіоні протягом 30-х років ХХ століття, або подробиці масових розстрілів євреїв та реакцію місцевих мешканців на цей злочин. З іншого боку, ця книга є важливою складовою для популяризації роботи французької команди Yahad-In Unum. Подібні праці мають важливе значення для усвідомлення тієї роботи, яку виконують французькі дослідники. Книга складається з п’яти розділів та додатків. В першому розділі розкривається методологія та методика проведення інтерв’ю командою Yahad-In Unum. Дослідниця наголошує на неупередженості французької команди, а також на чіткій структурі кожного інтерв’ю. Власне, структура інтерв’ю зумовила і структуру книги. Другий розділ роботи присвячений висвітленню життя місцевих євреїв та неєвреїв протягом 20-30-х років ХХ століття. Проте, основна частина роботи описує політику Голокосту в регіоні очима свідків неєвреїв. Для багатьох з них те що вони бачили був важкий досвід, який залишився з ними на все життя. Вони розповідали про пограбування євреїв, знущання над ними з боку місцевої влади, поліції, німців. Детально описували як євреїв збирали для розстрілу, як везли на місце злочину, як він відбувався. Також, у свідченнях багатьох людей зустрічається інформація про гетто та табори примусової праці. Врешті, багато свідків згадують про розстріл, який вони особисто бачили або чули звуки стрільби та крики людей. Ці свідчення містять важливу інформацію, яка дозволила реконструювати масові розстріли євреїв в сільській місцевості.