Європейський простір адвокатської етики та його вплив на адвокатуру України - Лаврівський, Вадим Вадимович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті виокремлюється спільне та відмінне двох систем норм адвокатської етики - Європейського Союзу і України, розглядається проблема впливу стандартів європейської етики адвокатської діяльності на український формат адвокатської етики. Актуальність дослідження впливу європейських стандартів адвокатської етики на український аналог обумовлена необхідністю просування України до Європейського Союзу і використанням ідейних настанов європейської моделі етики адвокатів в національному форматі адвокатської етики. Метою дослідження виступає порівняльний аналіз тлумачення основних принципів адвокатської етики в спільнотах адвокатів ЄС та України, виокремлення основних ліній впливу європейських стандартів поведінки адвоката на українські Правила адвокатської етики. Методологічний дизайн дослідження базується на системному, компаративному, діалектичному, соціокультурному, історико-філософському методах. В сукупності вони дозволяють з’ясувати спільне та відмінне в нормах адвокатської етики ЄС та України, показати вплив європейських настанов поведінки адвокатів на український формат адвокатської етики. Робиться висновок про європейську спрямованість ідейних настанов Правил адвокатської етики України, їх послідовність європейським цінностям облаштування сучасного суспільства та організації адвокатури як необхідної складової організації суспільного життя. Але українські Правила адвокатської етики мають ширшу структуру, присутня докладна деталізація можливих обставин діяльності адвоката, європейський Кодекс поведінки адвоката - більш лаконічний і спрямований на вирішення загальних випадків адвокатської практики. Спільними рисами є використання загальних принципів адвокатської етики (незалежність, конфіденційність, доброчесність, лояльність); спрямованість на захист прав людини, сприяння верховенству права; конфіденційність розглядається як обов’язок адвоката, порушення якого веде до дисциплінарної відповідальності. Правила адвокатської етики України розглядають Кодекс CCBE як додаткове джерело норм. Відмінності між Кодексом поведінки адвоката CCBE та Правилами адвокатської етики України торкаються взаємодії з іноземними адвокатами. Кодекс CCBE регулює поведінку при транскордонній діяльності, а Правила адвокатської етики України визнає CCBE як орієнтир у міжнародній практиці, але не регулює її безпосередньо. Норми Кодексу CCBE носять рекомендаційний характер, але визнаються в багатьох країнах, норми Правил адвокатської етики України обов’язкові для всіх адвокатів України. Зазначається, що втілення в тканину Правил адвокатської етики України європейських етичних норм адвокатської діяльності сприяє подальшому просуванню країни в лоно Європейського Союзу та соціально-конструктивним відносинам українських адвокатів з адвокатами європейського політико-економічного простору.