Трансформація української культурної ідентичності в контексті Революції Гідності - Родінова, Наталія Леонідівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У сучасних умовах глобалізації та політичних викликів роль культурної ідентичності як чинника збереження національної самобутності й консолідації суспільства набуває особливої значущості. Революція Гідності 2013-2014 років стала переломним моментом в історії України. Вона суттєво вплинула на формування нових цінностей, символів і практик громадянської активності. Аналіз впливу революційних подій на культурну ідентичність дозволяє виявити механізми соціальної трансформації, консолідації нації та формування колективної пам’яті. Метою дослідження є вивчення Революції Гідності як фактора трансформації української культурної ідентичності та визначення її впливу на формування нової ціннісної системи, символів і культурних практик у суспільстві. Для досягнення означеної мети було застосовано комплексний науковий підхід, який поєднує аналіз наукових джерел, історико-культурний метод, контент-аналіз символіки і мистецьких творів, а також структурно-логічний метод для узагальнення даних і формування цілісного бачення процесів культурної трансформації. Дослідження показало, що Революція Гідності стала каталізатором формування нової ціннісної системи. Вона охоплює ідеї свободи, демократії, гідності та справедливості, закріплює європейський цивілізаційний орієнтир та підвищує значення громадянської відповідальності й активізму. Символічний вимір революції виявився у появі нових національних символів, перетворенні Майдану Незалежності на сакральний та культурний центр, а також у вшануванні Небесної Сотні. Мистецька репрезентація подій через живопис, літературу, музику, кінематограф і медіа сприяла формуванню колективної пам’яті. Це, у свою чергу, дозволило інтегрувати національний наратив у світовий культурний дискурс та підкреслити унікальність української культурної самобутності. Революція Гідності не лише сформувала нову політичну та культурну свідомість українського суспільства, а й заклала підвалини для стійкої трансформації культурної ідентичності. Нові цінності, символи та мистецькі практики забезпечують єдність нації, підтримують моральні орієнтири, стимулюють громадянську активність і відкривають шлях для гармонійного розвитку України у глобальному світі.