Вербальна агресія у контексті когнітивно-комунікативного та семіотичного аналізу - Розова, Тамара Вікторівна; Панчук, Людмила Василівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Актуальність наукової розвідки зумовлена потребою комплексного осмислення вербальної агресії. Феномен вербальної агресії досліджений як психокультурне явище у художній літературі ХХ–ХХІ століть. Він трактується авторами як багатовимірний психокультурний феномен, що виходить за межі традиційних психологічних чи лінгвістичних інтерпретацій. Сучасні соціальні виклики – зростання агресивності у суспільстві, криза комунікативної довіри, трансформація мови у засіб маніпуляції – актуалізують потребу аналізу цього явища у літературному дискурсі, який відображає й моделює соціальні та культурні трансформації. Мета дослідження полягає у вивченні вербальної агресії в художніх текстах ХХ–ХХІ століть як інтенціональної комунікативної стратегії та культурного коду, що структурує наратив, формує комунікативну динаміку й репрезентує кризові стани культури. Реалізація мети передбачає окреслення теоретико-методологічних основ, аналіз стилістичних і когнітивних механізмів агресивних висловлювань, виявлення семіотичних маркерів та з’ясування їхніх соціальних і культурних функцій. Методи дослідження включають когнітивно-комунікативний та семіотичний підходи, методи лінгвістичного, літературознавчого та психологічного аналізу, що уможливлює міждисциплінарне прочитання явища. Використання елементів теорії мовленнєвих актів та концепцій ввічливості дозволило простежити агресивні висловлювання як стратегії фейс-атак, а семіотичний аналіз – як культурні знаки та символічні коди. Результати дослідження підтвердили, що вербальна агресія в літературі не обмежується характеристикою персонажів, а виконує конструктивну функцію, впливаючи на розвиток сюжету та формування етичних моделей культури. Вона проявляється у багатьох формах – від відкритих погроз до іронії, сарказму, мовчання й стилістичних деформацій, які створюють ефект прихованої напруги. У текстах модернізму та експресіонізму агресія постає як реакція на соціальну кризу, тоді як у постмодерному дискурсі – як естетичний принцип, що структурує поетику фрагментарності та шоку. Дослідження показало, що вербальна агресія відображає когнітивні викривлення, соціальні стереотипи та індивідуальні мотиви персонажів, виконуючи роль індикатора психологічних і культурних травм. Висновки. Проведений аналіз дозволив узагальнити, що вербальна агресія є багаторівневим явищем, яке інтегрує когнітивні процеси, соціальні взаємодії та семіотичні ресурси тексту. Вона виконує роль каталізатора конфліктів і моральних дилем, водночас будучи засобом творення смислу та формування художнього жесту. Значущість отриманих результатів полягає у підтвердженні необхідності міждисциплінарного підходу, який дозволяє розкрити функції агресії не лише як деструктивного чинника, а й як елемента культурної гри та текстотворення. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розширення аналізу літературних текстів у міжкультурному вимірі, вивчення психологічних ефектів агресивних висловлювань та розроблення моделей перекладацької інтерпретації агресивного дискурсу.