Філософське осмислення культури обслуговування: від Античності до сучасного готельно-ресторанного бізнесу - Чайка, Світлана Анатоліївна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Сьогодні культура обслуговування у сфері гостинності розглядається не лише як набір технологічних процедур, а як гуманітарний феномен, що формує ціннісну основу професійної діяльності. В умовах глобалізації, мультикультурності та зростання ролі етики в бізнесі особливого значення набуває історико-філософський аналіз сервісу, який дає змогу простежити формування уявлень про гостинність і їхній вплив на сучасні стандарти готельно-ресторанної справи. Мета дослідження – виявити філософські основи культури обслуговування від античності до сучасності, обґрунтувати їхнє значення для професійної діяльності у сфері гостинності та розробити авторську модель філософських вимірів сервісу. Методи дослідження охоплюють історико-філософський аналіз еволюції культури гостинності, компаративний підхід для зіставлення традиційного й гуманітарного бачення сервісу, а також міждисциплінарну інтеграцію філософії, культурології та менеджменту. Метод моделювання застосовано для розробки авторської концепції філософських вимірів сучасного сервісу та впорядкування результатів професійної підготовки у сфері гостинності. У результаті дослідження встановлено, що еволюція уявлень про гостинність є безперервним процесом: від античного ξενія та римського hospitium – через християнську етику служіння та просвітницьку культуру ввічливості – до сучасних підходів, що акцентують на етиці взаємин та проблемі втрати автентичності гостинності в глобалізованому світі. Узагальнення представлено в трьох авторських інструментах: історико-філософській таблиці етапів розвитку культури обслуговування, моделі філософських вимірів сучасного сервісу та порівнянні традиційного й гуманітарного підходів до обслуговування. Практична цінність дослідження полягає в можливості використання його результатів у підготовці фахівців готельно-ресторанної справи. Інтеграція історико-філософського аналізу, авторських моделей та гуманітарного складника в освітні програми сприятиме формуванню в здобувачів освіти професійних компетентностей, що поєднують технічні навички з етичними й культурними цінностями, необхідними для роботи в мультикультурному середовищі.