Саморепрезентація в цифрову епоху: трансформація свідомості та межі автентичності - Гальчинський, Дмитро Олександрович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій, які радикально трансформують форми і зміст саморепрезентації особистості. Соціальні мережі та віртуальні платформи стали головними просторами формування та трансляції образу «Я», змінюючи його структуру, смислові акценти та ступінь автентичності. У цих умовах особливої ваги набуває філософське осмислення механізмів формування цифрової ідентичності та впливу технічних, культурних і психологічних чинників на цілісність особистісного образу. За мету дослідження поставлено проаналізувати трансформацію саморепрезентації в умовах цифрової епохи та визначити її вплив на автентичність особистості, розробивши авторську модель механізму відтворення «Я» у соціальних мережах. Методологічну основу становить поєднання філософського аналізу концепції «Я» та її репрезентацій, медіазнавчих підходів до вивчення цифрових платформ, а також психологічних теорій самопрезентації та соціального порівняння. Використано методи історико-філософського аналізу для простеження еволюції поглядів на саморепрезентацію, порівняльно-аналітичний метод для виявлення відмінностей між традиційними й цифровими формами самопредставлення. У результаті дослідження систематизовано ключові технічні, соціокультурні, психологічні та економічні чинники, що формують цифрову саморепрезентацію, і розроблено авторську модель «цифрового дзеркала». Ця модель описує механізм проходження автентичного «Я» крізь три фільтри – технічний, соціокультурний та психологічний – які визначають кінцевий образ особистості у віртуальному просторі. У висновках підкреслено, що сучасна саморепрезентація є гнучкою та багатовимірною конструкцією, яка формується на перетині особистісних намірів і зовнішніх цифрових впливів, а збереження автентичності потребує усвідомленої роботи з кожним рівнем «цифрового дзеркала». Перспективи подальших досліджень полягають у поглибленні емпіричного аналізу культурно-специфічних особливостей саморепрезентації та кількісній оцінці впливу цифрових фільтрів на ідентичність.