Петро Брицький – вчитель, вчений, педагог та організатор освіти - Юрій, Михайло Федорович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті йдеться про Петра Брицького, відомого українського дослідника історії України, всесвітньої історії та міжнародних відносин. Розкрито не легкі життєві умови, в яких формувався характер та ідентичність Петра Павловича, що зрештою привело до вибору професії історика, заняття професійною наукою та викладацькою роботою. Метою пропонованого дослідження є висвітлення умов формування характеру та світогляду Петра Брицького, розкриття змісту його основних наукових досліджень, їх актуальність та значення для історичної науки. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні принципів історизму, системності, об’єктивності та неупередженості із загальнонауковими (індукції та дедукції, аналізу і синтезу) та спеціально-історичними (історико-типологічним, проблемно-хронологічним, історико-порівняльними) методами дослідження. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що здійснена спроба комплексного аналізу життєвого та творчого шляху Петра Брицького, його педагогічної та громадської діяльності. У результаті дослідження вказується на його значний внесок у становленні історичної науки, розкритті білих плям історії, особливо української, його досягнення у викладацькій роботі та вихованні молодих науковців. У висновках вказано, що Петро Павлович Брицький з плеяди тих вітчизняних істориків, хто зруйнував офіційний штамп радянської історичної доктрини про «найщасливіше» комуністичне суспільство, сміливо розкривав його найстрашніші, найганебніші сторони: етнокультурний геноцид, репресії, голодомори, депортації, безпаспортне колгоспне кріпацтво. Адже це все він пережив у важкому селянському повоєнному середовищі. Життєвий шлях кожного історика супроводжується успіхами й тернистими стежками, творчим пошуком, коли народжуються книги, науковими дискусіями, гордістю за своїх колег, радістю за своїх учнів. Це певною мірою характеризує особистість Петра Павловича – авторитетного українського вченого, доктора історичних наук, професора. Вражала його працездатність, наполегливість і цілеспрямованість у роботі. Він завжди був бажаним гостем у редакціях радіо і телебачення, де виступав з актуальних питань історичного минулого та сьогодення.