Вплив реалізації спільної регіональної політики ЄС на систему освіти Польщі (2007–2013 рр.) - Мельничук, Олег Анатолійович; Тучинський, Віталій Анатолійович; Кравченко, Павло Миколайович; Долинна, Анна Сергіївна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті здійснено аналіз впливу спільної регіональної політики Європейського Союзу на систему освіти Польщі в період реалізації політики згуртованості 2007–2013 років. Польща, як один із головних реципієнтів фінансової допомоги ЄС, отримала унікальну можливість використати цю допомогу не лише для модернізації освітньої інфраструктури, а й для реалізації широкомасштабних системних та інституційних змін в освіті на всіх рівнях. У дослідженні розкрито логіку використання фінансування в межах трьох рівнів втручання: системотворчому (створення Національної системи кваліфікацій, підтримка зовнішніх іспитів), середньому (розвиток механізмів забезпечення якості, інноваційні навчальні програми) та місцевому (зменшення регіональних освітніх диспропорцій, підвищення кваліфікації вчителів, розвиток дошкільної освіти). Продемонстровано, що фінансова підтримка сприяла створенню умов для підвищення людського капіталу та зміцнення соціальної згуртованості як ключових цілей регіональної політики ЄС. З’ясовано, що реалізація політики згуртованості позитивно позначилась на якості освіти, зокрема через зростання ефективності шкільної системи, зменшення рівня раннього залишення навчання та визнання польської освіти в міжнародних рейтингах (OECD Better Life Index, PISA). Разом з тим, виявлено низку системних бар’єрів, які обмежували стійкість досягнутих змін після завершення проєктного фінансування, зокрема – слабке інституціональне закріплення інновацій, нестача стимулів до вдосконалення викладання у вищій освіті та низька участь дорослих у навчанні протягом життя. У висновках обґрунтовано, що незважаючи на структурні обмеження, політика ЄС відіграла важливу роль у трансформації польської системи освіти, ставши рушієм її адаптації до викликів економіки знань. Перспективи подальших досліджень варто пов’язувати з оцінкою впливу регіональної політики на якість освітніх результатів, рівень інституційної спроможності та сталого розвитку системи освіти в країнах Центрально-Східної Європи.