Суфізм як фрактальна структура свідомості: аналіз через теорію фреймів та послідовність Фібоначчі - Білокопитова, Ніна; Ель Гуессаб, Карім (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У даній роботі застосовано міждисциплінарний підхід до дослідження суфізму як духовно-когнітивної системи, що мислиться крізь призму фрактальної теорії свідомості. Аналіз проводиться через понятійні інструменти теорії фреймів (когнітивна лінгвістика) та числових пропорцій (послідовність Фібоначчі). Запропоновано інтерпретацію суфізму як фрактальної структури свідомості, що є новим підходом у філософії релігії та філософії свідомості. Запропоновано когнітивну модель аналізу суфізму на основі теорії фреймів, що дозволяє описати його як альтернативну парадигму сприйняття трансцендентного досвіду. Обґрунтовано нове міждисциплінарне бачення релігійної свідомості, в якому чуттєві містичні переживання розглядаються як складні когнітивно-онтологічні структури, що демонструють принципи самоорганізації. Метою даного дослідження – є виявлення функціонування суфійської свідомості як фрактальної системи, де кожен стан (фрейм), символ (послідовність) чи ритуал не лише про локальний містичний контекст, а й про віддзеркалення вищих універсальних принципів. Методологія: Дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, який поєднує методи релігієзнавчого аналізу, когнітивної науки, математичної метафорики (зокрема фрактальної геометрії) та герменевтики тексту. Герменевтичний аналіз класичних суфійських текстів (зокрема творів Джалаладдіна Румі, Фаріда ад-Діна Аттара та Хафіза Шеразі) здійснюється з урахуванням культурного, релігійного та символічного контексту. Суфізм інтерпретується як альтернативний фрейм сприйняття трансцендентного, який відрізняється від ортодоксального ісламу своїм акцентом на любові, інтуїції, символізмі та внутрішньому перетворенні. Вводиться порівняльна модель на основі фрактальної геометрії (Benoit Mandelbrot) та послідовності Фібоначчі як метафоричних інструментів для опису нелінійної, самоорганізованої та самоподібної природи суфійської свідомості. Аналіз включає моделювання структури містичного шляху як фрактального розгортання, де кожна "стоянка" (макам) чи "стан" (халь) повторює основні риси всієї системи на іншому рівні глибини. Проводиться порівняння між містичними концепціями суфізму та філософськими або науковими моделями свідомості (онтологія, структура мислення, феноменологія досвіду, паралель з українським кордоцентризмом), що дозволяє показати універсальність фрактального мислення як інструменту опису реальності. Також приділено увагу можливим ризикам експлікації математичних термінів у гуманітарний дискурс. Фрактальність та числові ряди аналізуються як евристичні метафори, що сприяють новому розумінню духовної практики, а не як строгі математичні моделі. Цей методологічний підхід дозволяє не лише поглибити розуміння суфізму як містичної традиції, а й сформувати нову оптику аналізу свідомості, як багатовимірного, мозаїчного, самоподібного процесу, відкритого до нескінченного духовного розвитку.