Хрещення Русі як цивілізаційний вибір і духовна вісь формування української культурної спадщини - Дрогомирецька, Людмила Романівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Хрещення Русі у 988 році стало ключовою подією, що визначила цивілізаційний вибір Київської держави та заклала фундамент формування української культурної ідентичності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю комплексного переосмислення цієї події у контексті сучасних викликів, пов’язаних із збереженням історичної пам’яті та протидією маніпулятивним інтерпретаціям, що активно використовуються у пропагандистських цілях. Метою статті є дослідження політичних, соціокультурних та релігійних передумов хрещення Русі, аналіз його впливу на становлення української культурної спадщини та виявлення актуальних загроз і можливостей для збереження його значення в суспільній свідомості. Методологічну основу дослідження становлять історико-порівняльний, цивілізаційний та культурологічний підходи, а також методи джерелознавчого аналізу та критичної інтерпретації письмових і археологічних матеріалів. Застосовано міждисциплінарний аналіз історичних, культурних та політичних чинників, що уможливив комплексне розкриття предмета дослідження. Результати. Встановлено, що хрещення Русі було свідомим політичним і культурним актом, спрямованим на інтеграцію Київської держави до європейського цивілізаційного простору. Виявлено, що християнізація сприяла формуванню стійких духовних орієнтирів, які визначили розвиток національної культури, освіти та мистецтва у межах візантійсько-європейської моделі. З’ясовано, що історична спадщина хрещення стала об’єктом системної російсько-імперської пропаганди, що потребує розроблення цілеспрямованих заходів щодо її захисту та популяризації у вітчизняному культурному просторі. Висновки. Отримані результати можуть бути використані в наукових дослідженнях з історії та культурології, освітніх програмах, музейній і пам’ятко-охоронній діяльності, а також у виробленні стратегій державної культурної політики. Наукова новизна полягає у поєднанні аналізу історичних джерел із сучасними концепціями цивілізаційного розвитку та формування національної ідентичності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим аналізом впливу хрещення Русі на міжкультурні взаємодії у Східній Європі.