Вплив мультикультуралізму на трансформацію цінностей у контексті глобального суспільства - Руденко, Ольга Валентинівна; Маруховська-Картунова, Ольга Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2024)
Метою статті є аналіз впливу мультикультуралізму на трансформацію соціальних цінностей у глобальному суспільстві. У статті розглянуто сучасні тенденції, виклики та перспективи розвитку мультикультурної взаємодії. Особливу увагу приділено питанням збереження локальних культурних традицій та їхньої адаптації до умов глобального інформаційного середовища. Методи дослідження включали аналіз наукових праць, статистичних даних та емпіричних досліджень, що дозволило окреслити ключові аспекти впливу мультикультуралізму на соціальні процеси. Виявлено, що мультикультуралізм сприяє підвищенню толерантності та культурного обміну, проте також створює виклики для збереження національної ідентичності. Дослідження показало, що мультикультуралізм сприяє формуванню нових ціннісних орієнтацій у соціальному житті, підвищенню толерантності та культурного обміну, але водночас загрожує розмиванням національної ідентичності. Наприклад, молодіжні субкультури стають носіями глобальних культурних моделей, що іноді суперечать традиційним нормам. Особливу увагу приділено ролі освіти у підтримці культурного розмаїття та формуванні міжкультурної толерантності. Запропоновано інтегрувати в освітні програми заходи з міжкультурного діалогу, а також курси, що сприяють розвитку культурної компетентності у молоді. Досліджено механізми адаптації цінностей різних культурних груп та їхню взаємодію в умовах глобалізації. Глобалізація створює як можливості для збагачення культурного досвіду, так і виклики для збереження локальних традицій. Зокрема, медіа та соціальні мережі сприяють поширенню єдиної інформаційної культури, яка може негативно впливати на локальні культурні норми. Висновки свідчать, що мультикультуралізм є важливим фактором соціальної згуртованості, але потребує комплексного підходу для подолання конфліктів і гармонізації взаємодії. Результати дослідження можуть бути використані для розробки освітніх програм та державних політик, спрямованих на збереження культурного різноманіття.