Міжнародні контакти Українського Товариства Червоного Хреста (1920-і рр.) - Даниленко, Олександр; Даниленко, Святослав (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті розкривається міжнародна взаємодія Українського Товариства Червоного Хреста (УТЧХ) в 1920-і роки. Показано, що після створення 18 квітня 1918 р. Українського Товариства Червоного Хреста – першочерговими завданнями було визначено: допомога військовополоненим, піклування про інвалідів та дітей-сиріт, боротьба з голодом та епідеміями, організація госпіталів, притулків, пунктів харчування. Метою дослідження є відтворити міжнародну співпрацю УТЧХ. Застосовані методи: порівняльно-історичний, хронологічний, синхронний, структурно-системний – дозволяють показати різнобічну діяльність, співпрацю з іншими організаціями і товариствами, взаємодію з державними органами, ефективність роботи Товариства протягом вказаного періоду. Результати дослідження свідчать, що діяльність української червонохресної організації була важливою і продуктивною в 1920-ті роки, а міжнародні об’єднання – Американська Адміністрація Допомоги (АРА), «Джойнт», Американська менонітська допомога, місія Фрітьйофа Нансена, Міжнародна спілка допомоги дітям та ін. – здійснювали пряму комунікацію з Українським Товариством ЧХ, вони працювали через його мережу та за його підтримки. Наголошено, що в країнах Європи, а також в Сполучених Штатах і в Канаді – перебували офіційні представники УТЧХ. В статті підкреслюється, що контакти Українського Товариства ЧХ з міжнародними організаціями у 1918–1923 роках були ефективними та своєчасними, оскільки воно мало відносну самостійність. Вказується, що УТЧХ видавало «Бюлетень», де вміщувались огляди червонохресного руху за кордоном, хроніка про діяльність МЧХ, Уповноваженого радянського Товариства Червоного Хреста за кордоном тощо. Акцентується на тому, що друга половина 1920-х рр. була менш діяльною для УТЧХ в міжнародній сфері (порівняно з першою половиною 1920-х рр.), що загалом було притаманно і для міжнародних організацій.