Методологічні та методичні засади дослідження теології християнських організацій - Соколовський, Олег Леонідович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування методологічних та методичних підходів до вивчення теології християнських організацій у міждисциплінарному контексті, з урахуванням сучасних трансформацій віровчення, соціальної функціональності церкви та релігійної ідентичності. Для досягнення поставленої мети використано методологію герменевтичного аналізу щодо інтерпретації теологічних текстів у соціокультурному контексті, порівняльно-аналітичний метод для співставлення теологічних концепцій у межах різних конфесійних і регіональних традицій та системний підхід для аналізу теології як складного соціально-релігійного утворення. У статті встановлено, що теологія християнських організацій є не лише інституційно-доктринальною системою релігійного знання, а й складною динамічною матрицею, у якій перетинаються вектори духовної автентичності, догматичної спадкоємності, історичної пам’яті та культурної адаптивності. Визначено, що традиційний теологічний підхід не є самодостатнім у пізнанні та осмисленні христології в умовах сучасного світу. Необхідно враховувати антропологічний досвід віри, етнічну та національну ідентичність й історичну контекстуальність. Інтеграція таких підходів дозволяє сформувати методологічно обґрунтовану й екзистенційно наповнену модель теологічного пізнання, яка відповідає умовам глобалізованого світу. Практична значущість дослідження базується на необхідності вироблення якісно нових методологічних підходів осмислення теології християнських організацій у межах міждисциплінарного аналізу, що дозволить розглядати її не лише як конфесійне вчення, а як концептуальний ресурс формування духовної суб’єктності, культурної пам’яті та моральної активності. Це сприятиме актуалізації теологічної спадщини в умовах постмодерної дійсності, її оновлення у світлі потреб і викликів сучасності та створюватиме інтелектуальну основу для відновлення змістовного міжконфесійного діалогу.