Російські військовополонені в Австро-Угорщині та Німеччині в роки Першої світової війни (короткий історіографічний огляд) - Мінаєва, Тетяна Василівна; Мінаєв, Андрій В’ячеславович; Власенко, Валерій Миколайович; Яковенко, Наталя Леонідівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті здійснено історіографічний огляд наукових праць, присвячених проблемі російських військовополонених в Австро-Угорщині та Німеччині за часів Першої світової війни. Автори простежили розвиток та особливості висвітлення цієї теми в зарубіжній та українській історіографії. На основі критичного підходу розглянуто внесок провідних дослідників у вивчення правового статусу полонених, їхнього побуту, медичного забезпечення, використання на роботах, культурного життя в таборах та повернення додому після війни. Метою статті є систематизація наукового доробку провідних дослідників, виявлення особливостей історіографічних підходів та визначення перспективних напрямків подальших досліджень у вивченні гуманітарних аспектів полону років Першої світової війни. Особливу увагу присвячено зміні методологічних підходів – від перших досліджень, написаних одразу після подій, до сучасних напрацювань із застосуванням міждисциплінарних методів та широкої джерельної бази. У дослідженні було виявлено, що згадані історіографічні напрями мали власні особливості та обмеження: західні дослідники надавали перевагу узагальненню гуманітарних і міжнародно-правових аспектів. Українська історіографічна традиція, яка спершу була зосереджена на вивченні особливостей національно-просвітницької роботи серед полонених українців, поступово розширює коло досліджуваних питань. Застосовані методи історіографічного аналізу, історико-порівняльний та історико-типологічний методи, а також герменевтичний підхід і бібліографічна евристика дозволили комплексно дослідити розвиток наукових підходів у двох основних історіографічних традиціях, виявити спільні й відмінні риси в тлумаченні проблеми військового полону та систематизувати основні висновки щодо сучасного стану вивчення теми. Результати дослідження свідчать про те, що зарубіжна історіографія з проблеми російських військовополонених у Німеччині й Австро-Угорщині під час Першої світової війни зосереджувалася переважно на гуманітарних і міжнародно-правових аспектах, тоді як українські наукові праці, спершу фокусувалися на національно-просвітницькій діяльності серед полонених, поступово розширюючи тематику досліджень. На підставі проведеного аналізу окреслено малодосліджені аспекти проблеми та перспективні напрями подальших досліджень, зокрема: повсякденне життя полонених, психологічні аспекти перебування в полоні, формування національної ідентичності в таборовому середовищі, порівняльний аналіз становища полонених різних національностей, повоєнної репатріації полонених. Розглянуті історіографічні праці створюють підґрунтя для подальшого вивчення цього гуманітарного аспекту Першої світової війни як на загальноєвропейському, так і на національному рівнях.