Наукова і педагогічна спадщина Івана Івановича Бєлянкіна: бібліографічний і тематичний аналіз - Каштанова, Тетяна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню наукової та педагогічної діяльності Івана Івановича Бєлянкіна – вченого-математика, викладача Харківського технологічного інституту початку ХХ ст. Метою дослідження є систематизація, аналіз і вперше здійснена повна реконструкція бібліографічної спадщини науковця. Особлива увага приділяється змістовному наповненню його праць, з’ясуванню тематичних акцентів, освітньо-наукових пріоритетів та обставин його наукового визнання в академічному середовищі імперського періоду. У дослідженні використано міждисциплінарний підхід, що поєднує методи історико-наукового аналізу, бібліографічної систематизації, контент-аналізу, а також елементи просопографічного підходу. Джерельною базою виступають архівні фонди, дореволюційна періодика, матеріали університетських друкарень, а також повний корпус авторських публікацій І.І. Бєлянкіна, укладених шляхом ретроспективного бібліографування. У ході роботи встановлено і вперше уніфіковано повний список друкованих праць ученого, який налічує 36 позицій і охоплює період з 1898 по 1911 рр. Проведено їх класифікацію за тематичними напрямами: аналітична геометрія, теоретична механіка, диференціальне числення, історія математики, задачники та навчальні посібники, а також праці конференційного характеру. Здійснений аналіз засвідчив високий науково-методичний рівень праць, орієнтованість на інженерну освіту, а також тісну інтеграцію у міждисциплінарний дискурс математики та технічних наук. Крім того, реконструйовано контекст наукової комунікації І.І. Бєлянкіна, зокрема співпрацю з професором В.І. Альбіцьким, участь у міжнародних форумах і вклад у популяризацію математичних знань серед студентства. Проведене дослідження дозволило заповнити суттєву прогалину в українській історіографії щодо постаті І.І. Бєлянкіна та його внеску в розвиток математичної освіти на зламі ХІХ–ХХ ст. Повний бібліографічний перелік робіт вченого не лише засвідчує масштаби його наукової діяльності, а й слугує основою для подальших студій у галузях історії математики, педагогіки та вищої технічної освіти. Праці професора І. Бєлянкіна виявляють тісний зв’язок між фундаментальною наукою та її прикладним застосуванням у контексті підготовки інженерних кадрів, що дозволяє переосмислити роль вченого у формуванні інтелектуального ландшафту вищої технічної школи Російської імперії.